Tuin zomer 2004
Marry en Aat in Panneçot

Terug naar de startpagina
 

Home
Up

De tuin

De tuin is een verhaal apart en dat komt omdat ik niets van tuinieren weet. Maar als je dan in Frankrijk opgezadeld wordt met 600m2 grond moet er toch wel het een en ander gebeuren. Gelukkig is het maar 600m2 tuin. Voor Franse begrippen is dit klein. De meeste huizen die we hebben bekeken hadden minimaal 1500m2 grond. Voor Nederlanders, die niet veel meer gewend zijn dan postzegeltuintjes, is dat natuurlijk kicken. En menig Nederlander heeft dan ook het ideaal en de neiging om bijvoorbeeld een halve hectare of nog meer te willen bezitten. In Frankrijk best mogelijk maar bezint voor ge begint. Al die m2 moeten ook een beetje onderhouden worden.

Voorlopig even genieten in de wildernis Ook al is de tuin nog niks, daarom kan je nog wel van het uitzicht genieten Op Hemelvaartsdag is het gras minstens twee kontjes hoog Eind juni is het minstens 10 kontjes hoog

Tuinieren is Marry’s afdeling. Zij schept er een behagen in om een stuk woeste grond om te toveren in een waar lusthof. Toch moet er wel bedacht worden dat we niet het hele jaar door tuinonderhoud kunnen plegen gewoon omdat we er niet altijd zijn. En als we er zijn, wil je natuurlijk ook niet alle dagen doorbrengen met het onderhoud van de tuin. Het moet dus een tuin worden met weinig noodzakelijk onderhoud. Je kan hem natuurlijk helemaal vol tegels of grint leggen maar dan kennen jullie Marry nog niet.

Een tuinontwerp maken is een eerste vereiste en daarin wordt in grote lijnen vastgelegd waar een terras komt, waar we schaduw van bomen willen, waar we juist zon willen, waar een eventuele border moet komen enzovoort. Eigenlijk willen we wachten met het tuinontwerp totdat we een zomer in het huis hebben doorgebracht. Dan wordt namelijk pas echt duidelijk waar bijvoorbeeld het terras het beste gemaakt kan worden.

Ondertussen dan maar beginnen met ontginnen, want dat is in ieder geval nodig. Grote delen van de tuin zijn overwoekerd met wilde braamstruiken. Die moeten er allemaal uit. Ik spreek nu wel over tuin maar een tuin is er nooit geweest. Het is gewoon 600m2 gras dat verwilderd is wat op zich ook wel zijn bekoring heeft. Het gras werd in het verleden kort gehouden door de schapen van de buurman omdat deze door het kapotte hek onze tuin in konden. Maar nu wij er regelmatig zijn heeft de buurman direct het hek gerepareerd. Toen we met hemelvaartsdag weer bij ons huis kwamen konden we zien waartoe het leidt als de schapen er niet meer op lopen te grazen. Het gras stond minstens twee kontjes hoog. Met een gewone grasmaaier dus duidelijk niet meer te maaien. Dus is er maar een trimmer aangeschaft. In juni hebben we hem uit kunnen proberen. En ook al is het maar een simpel elektrisch ding hij komt er wel doorheen. Aan het eind van de twee weken in juni hadden we er 20 meter snijdraad door gedraaid maar was toch praktisch de gehele tuin van het lange gras ontdaan. Marry heeft ondertussen ook nog twee paar werkhandschoenen versleten om de braamstruiken te verwijderen maar daar is ze dan ook behoorlijk mee opgeschoten.

Marry heeft de eerst hoek van de tuin van braamstruiken ontdaan Daarna een volgende hoek Voor de rest blijft het nog maar even een wildernis Met de trimmer is het ergste gras weggehaald.