Plafond sept. 2004
Marry en Aat in Pannešot

Terug naar de startpagina
 

Home
Up

Plafond en muren (sept. 2004)

Voor deze twee weken vakantie in september hadden we ons voorgenomen om het plafond in de woonkamer te maken en van isolatie te voorzien en de buitenmuren in de woonkamer te isoleren. Als dat klaar zou zijn konden we namelijk ook tijdens de winterperiode in ons huisje bivakkeren. We willen graag rond Kerst ook in Pannešot zijn, maar zolang we in de woonkamer nog tegen de dakpannen aan zitten te kijken leek het ons te koud. Ik denk dat de houtkachel het dan niet kan warm stoken. Dus minimaal moest dat plafond er in. Nu hadden we al een plafond in de badkamer gemaakt maar daar was de constructie ons nogal tegengevallen en het eindresultaat eigenlijk ook. In de woonkamer moest dat anders. Het probleem was dat de balken waar het plafond tegen aan moest komen nogal krom en laag waren. Het plafond onder tegen de balken aan zou een rommelig en laag plafond opleveren. Ook een plafond op de balkenlaag zou het probleem van die kromme balken niet oplossen en dan had ik ook allerlei uitsparingen in het plafond moeten maken voor de staanders van de dakconstructie. De oplossing werd gevonden om de plafondplaten halverwege tussen de balken te monteren. Ik kon dan de plaatjes op keurig uitgevlakte raggels leggen zodat ik een strak en recht plafond kreeg terwijl direct de overgang tussen balk en plafondplaat afgedekt was. 
De buitenmuren isoleren doen we op de ouderwetse manier van staanders tegen de muur monteren met glaswol en afwerken met gipsplaat. Om dit te realiseren moest er wel weer 120 meter 27 x 40 raggels, 60 meter 65 x 75 balkjes, 60m2 glaswol aangeschaft worden en een voorraad gipsplaten waar je u tegen zegt. Maar met ons stokoude aanhangwagentje is dat weer gelukt. Door pech met de auto wel drie dagen achter op het schema. Maar dat hebben we met enkele overuren wel weer ingehaald.

Voordat de gipsplaten tegen de muren en het plafond aangebracht konden worden moest eerst nog de elektrische bedrading aangelegd worden. Tijdens deze aanleg bekroop mij toch het gevoel dat ik iets fout deed. In de winkel had ik gezien dat ze daar elektrapijp op rol verkochten met voorgemonteerde bedrading. Dat is natuurlijk heel handig maar voor mij wat kostbaar want ik had al losse rollen elektradraad klaar liggen. Wat me alleen opviel was dat de draden in die pijp een andere kleur hadden dan mijn "standaard" elektradraad. In Nederland gebruiken we standaard blauw voor de nul, bruin voor de fase, zwart als schakeldraad en geel/groen voor aarde. En omdat ik thuis nog genoeg van dat draad had liggen had ik dat meegenomen naar Frankrijk. In die "franse" pijp echter zaten de kleuren blauw, geel/groen en rood. De kleur rood hebben we in Nederland ook gekend maar dan wel 50 jaar geleden. Daarna zijn de kleuren een keer geharmoniseerd met een Europese norm. Zou dat in Frankrijk nooit gebeurd zijn? Hebben ze in Frankrijk zich weer niet geconformeerd aan een Europese afspraak? Ik moet dat nog een keer onderzoeken. Ik wist wel dat al het schakelmateriaal en wandcontactdozen e.d. in Frankrijk aangeschaft moest worden omdat het Nederlandse spul met KEMA keur in Frankrijk niet erkend werd. Maar ik was er niet op bedacht dat ook de kleuren van de draden anders zou zijn. Ondertussen is onze elektra bedrading, vooruitlopend op nieuwe regelgeving, alvast van de Europese kleurcodering voorzien.

Update: in april 2005 kreeg ik bericht van Mark van Oosterhout die mij wees op een web-site die vermeld dat de franse kleur codering blauw voor nul en geel-groen voor aarde is en dat de kleur voor fase vrij te kiezen is als het maar niet blauw of geel/groen is.

Update: In juli 2005 kreeg ik trouwens te horen dat de fransen niet gewend zijn aan het centraal dozen systeem waar wij in Nederland mee opgeroeid zijn. In Frankrijk is de gewoonte om bijna elke aansluiting, schakelaar, wandcontactdoos apart te bedraden naar de meterkast. Daar komt dan een woud van pijpen binnen die daar verdeelt wordt over een heleboel groepen. In een nieuwe Franse groepenkast kunnen wel 30-40 groepen zitten. Wat de diepere bedoeling hierachter is weet ik niet maar het kost je wel een vermogen aan pijp en draad.

 

De muren van gipsplaat voorzien en de elektrische bedrading trekken Gipsplaatjes tussen de balken monteren en gelijk enige isolatie aanbrengen De kachel staat ook mooi tegen de witgekalkte muur Het plafond is af!!
Na de klussen van september hebben we de boel eens ingeruimd zoals het ons voor ogen stond. Dat je op het platteland woont zal je weten ook. Een raadsel: Waarom staat op station in Pannešot met grote letters Moulins-Engilbert? Het station is trouwens omgebouwd tot woning

Ik moet zeggen dat het maken van het plafond me alles is meegevallen. Toen het gereed was kon ik er met een tevreden gevoel naar kijken. En ook de muren staan goed. De volgende keer gaan we de muren met glasvezel behang afwerken.

Onderwijl dat ik bezig was met het plafond en de muren is Marry bezig geweest met het schilderen van alle kozijnen en deuren. De vaste delen zijn wit geworden en de draaiende delen lichtblauw. Pas na 4 lagen verf was Marry tevreden over het resultaat maar het ziet er dan ook prima uit. Voor de rest zijn er nog allerlei kleine zaken aangepakt. Een spiegel in de badkamer een plank boven het aanrecht enzovoort. Twee dagen voor het eind van de vakantie waren we met alle voorgenomen klussen klaar. We hebben daarna alleen nog maar genoten en lekker niets gedaan.