Hal maart 2006
Marry en Aat in Pannešot

Terug naar de startpagina
 

Home
Up

De laatste week van maart moest het gaan gebeuren. De entree van ons huis moest onderhanden genomen worden. De entree is eigenlijk de voormalige woonkeuken. Een hok van grofweg 4 x 4 meter waarin de voordeur uitkomt en van waaruit de slaapkamer en woonkamer bereikbaar is. De buitenmuur, waarin de voordeur zit, moest ge´soleerd worden en de andere (binnen)muren met gipsplaat bekleed worden. Aan de onderzijde van de muren is een lambrisering bedacht om het optrekkende vocht, wat de muren altijd lelijk maakt, aan het zicht te ontrekken. Daarnaast moest het gestuukte plafond eruit want daar hingen de brokken bij. Ook moest de elektrische installatie van een nieuwe groepenkast voorzien worden voordat de muren behandeld konden worden. Zoals u ziet werk genoeg. Teveel naar later bleek.

Zaterdag aangekomen ontdekten we dat het huis ontzettend vochtig was. De rode tegeltjes in de hal (helaas geen tommettes) waren nat en de eikenhouten vloer in de slaapkamer stond helemaal bol. Het bleek dat de kelder onder de slaapkamer ook heel erg vochtig was en na enig denkwerk heb ik de put in de kelder de schuld gegeven. Het is ook daar in Frankrijk een lange koude periode geweest terwijl het water in de put op 7 meter diepte natuurlijk een redelijk constante temperatuur van pakweg een graad of 8-10 heeft. De put is al die tijd niet afgedekt geweest dus die heeft heerlijk staan dampen en de waterdamp condenseerde tegen de onderkant van de koude slaapkamervloer aan. De schimmel stond op de balken. De put heb ik gelijk afgedekt maar het leed was al geschiedt. Een soort verdronken kalf en put situatie dus. De rest van de week hebben we de boel weer lekker warm gestookt met de slaapkamerdeur open zodat, toen we een week later weggingen, de vloer alweer enigszins in model was.

Zondag was het heerlijk weer, ruim 20 graden en een lekker zonnetje. Dus die dag toog ik aan het werk om het plafond te verwijderen. Wat een stof bende, van allerlei rommel kwam ertussen vandaan tot aan het verdroogde lijk van een behoorlijk grote rat of relmuis ik kon het verschil niet meer zien. Het viel me trouwens alles mee hoeveel ongedierte ertussen vandaan kwam er waren wel twee verlaten wespennesten te zien maar niks geen vliegen, muggen of anderszins.

Maandag was het tijd om nieuwe bouwmaterialen te halen bij onze hofleverancier Brico Depot. We moesten ook een lading gipsplaten kopen maar toen we eenmaal in Nevers kwamen regende het zo hard, dat het zeiltje, wat ik meegenomen had, de gipsplaten echt niet droog zou houden. Dus we zijn zonder gipsplaten maar wel met een hoop ander houtwerk weer naar huis terug gegaan. Die gipsplaten komen de volgende keer wel weer.

Dinsdag tot en met zaterdag heb ik me toen bezig gehouden met allereerst de elektriciteit en daarna het regelwerk tegen de muren om de lambrisering en de gipsplaten tegenaan te schroeven. Dat regelwerk bleek veel meer werk te zijn dan ik ingeschat had want de muren bestaan uit holle stenen waardoor ik niet met slagpluggen kon werken. Nu moest ik eerst een gaatje boren in de regels, daarna overnemen op de muur, dan met een grotere boor een gat in de muur boren, dan een parapluplug monteren en als laatste de boel vastschroeven. Op het eind van de week bleken de gipsplaten helemaal niet nodig te zijn want ik kwam er gewoon nog niet aan toe.

 
Eerst het plafond er uit En dan blijf je met deze rommel zitten Rat of relmuis, wie zal het zeggen Regelwerk naast de voordeur
Meer regelwerk met oude groepenkast Nieuwe groepenkast Nog niet afgewerkte Lambrisering Het is nat geweest die week. De rivier stond erg hoog

Marry is dinsdag door haar rug gegaan en heeft de rest van de week voorzichtig aan moeten doen en heeft dus veel gelezen en bij de kachel gezeten want alleen zondag was het mooi weer, de rest van de week hebben we veel regen en kou gehad. Maar als je geniet maakt dat niet zo heel veel uit.

Het wachten is weer op de volgende vakantie.

free web stats