Grind juli 2005
Marry en Aat in Panneçot

Terug naar de startpagina
 

Home
Up

Omdat we geen geld hadden om de veranda van een mooie houten vloer te voorzien hebben we gekozen voor grind. Maar hoe krijg je in Frankrijk grind? Gerard Chaumont wist dat je dat bij de steengroeve in Moulins Engilbert kon krijgen. Wij zijn daar samen naar toe gereden en inderdaad tegen een prijs van €19,- per ton ex btw waren ze bereid "8/12 rose" (Het grind dat we wilden hebben) te komen brengen. Hoeveel we dachten nodig te hebben? Nou ongeveer 5 kubieke meter en dat is ongeveer 8 ton. 
8 ton!!! we zijn geen kruidenier!! minimum afname van 30 ton bleek vereist. Als we minder wilden moesten we maar een transporteur opzoeken die dat voor ons wilde regelen. We werden van twee plaatselijke adressen voorzien en beteuterd stonden we weer buiten.

Het eerste adres was van de plaatselijk aannemerij in grondwerken de firma Chaussard. Bij dit bedrijf was ik al eens langs geweest of ik een graafmachine voor het graven van het gat voor de septic tank kon huren. Dat kon toen niet omdat ze geen tijd hadden, dus ik was al bang dat we achter het net zouden vissen. Maar de firma Chaussard wilde niet eens meewerken. Ze vonden zich geen transporteur, nee... d'r was geen sprake van dat ze voor ons grind wilde vervoeren van de steengroeve naar pannecot. 
Het lag natuurlijk anders als we het grind via hun bestelde, dan wilde ze het graag doen. Hoeveel hadden we nodig? 8 ton? Dat komt dan op ongeveer €30,- per ton inclusief btw. Een stuk duurder, maar hadden we keus? En wanneer konden ze het dan bezorgen? Nou waarschijnlijk vanmiddag nog. 
Dat zou mooi uitkomen want we hadden ondertussen hulptroepen gekregen. Jeroen en Nienke kwamen ons een paar dagen een bezoekje brengen dus die konden mooi helpen. Want dat grind zou voor de oprit op de weg gestort worden zodat het noodzakelijk was dat we het als gekken gingen weg kruien omdat niemand meer over het pad langs ons huis kon komen. 
De afspraak werd gemaakt en met een voldaan gevoel over deze transactie zijn we naar huis gereden. Ik had net het hele verhaal aan Marry verteld toen....  een vrachtwagen met grind aan kwam rijden. 
TUUUUT TUUUUT dat is snel dat lijkt de overtoom wel. 
De vrachtwagen met grind worstelde zich een weg over het smalle pad naar ons huis toe en werd leeg gekieperd op het pad. Met een gulle lach op het gezicht overhandigde hij mij de rekening en wenste ons nog heel veel succes met het weg kruien van het grind. 5 kuub, het is zo gezegd maar het zijn wel 75 kruiwagens, elk met 25 scheppen grind gevuld met op elke schep +/-560 steentjes oftewel 1.050.000 steentjes die allemaal tegen een helling van twee meter omhoog gekruid moesten worden. Het heeft Jeroen en mij de rest van de dag gekost om het pad in ieder geval weer vrij te krijgen. Er hoefde die gehele dag trouwens niemand over het pad, dus we hadden het eigenlijk wel rustig aan kunnen doen.

Het grind gestort 5m3. Dat is een hele berg Maar het staat wel mooi ook op de oprit
De zijkant van het huis moest nog geschilderd worden En het luik naar de zolder was ook aan een verfbeurtje toe Marry met haar eindeloze strijd tegen de bramen En ik met mijn grasmaaier c.q. egalisator

Aan het eind van de vakantie moest nog wel even de zijkant van het huis geschilderd worden. De vorige keer hadden we te weinig, in Nederland aangeschafte, kleurstof bij ons, weet u nog?. Dus die hadden we in Nederland weer aangeschaft. Helaas gebeurde waar Ton ons al voor had gewaarschuwd, de tint was niet hetzelfde. Hoewel we ons aan de verhouding hielden die we de vorige keer ook gehanteerd hadden en kwamen de verfnummers exact overeen, toch was er een redelijk kleurverschil waar te nemen. Op de foto is het niet erg zichtbaar maar de zijkant heeft een roze nuance en de voorkant van het huis heeft meer een gelige tint. Nu kan het zijn dat de verf die op de voorgevel zit al te lijden heeft gehad van het zonlicht en daarom een beetje uitgebleekt/verkleurd is. Als we de volgende keer weer in Frankrijk zijn zullen we de muren nog eens vergelijken.

free web stats