Eerste klus dec. 2003
Marry en Aat in Panneçot

Terug naar de startpagina
 

Home
Up

Eerste even een korte geschiedenis van het huisje. Het is gebouwd in 1927 en bestond uit 3 kamers, elk ongeveer 4 x 4 meter. Een woonoppervlakte van 4X12=48m2. In het midden een woonkeuken en links en rechts daarvan een slaapkamer. Boven was een bergzolder. De laatste eigenaresse woonde in Parijs en verhuurde het huis aan haar zwager. Deze Parijse dame komt oorspronkelijk uit deze streek en had het plan opgevat om na haar pensionering terug te keren naar haar "roots". Alleen was het huis niet van alle gemakken voorzien die ze in Parijs gewend was. Daarom had ze met haar zwager de deal gesloten dat hij voor niks in het huis mocht wonen als hij het op zou knappen, moderniseren en uitbreiden. Daartoe werden plannen gemaakt om de woonoppervlakte te verdubbelen door aan de achterzijde van het huis een aanbouw te maken. Zie de plattegrond. De zwager had daar blijkbaar oren naar en toog aan het werk. In 1999 kwam de bouwvergunning los en al snel was de woonoppervlakte verdubbeld en waren alle ramen en deuren vervangen door moderner materiaal. Maar daarna stokte het werk omdat de zwager met de noorderzon vertrok. Niemand heeft ooit meer wat van hem gehoord. Of hij dood is of nog leeft, niemand weet het. De Parijse mevrouw heeft 4 jaar gewacht en toen besloten dat het beter was als ze de boel verkocht want er was geen geld om de verbouwing door een aannemer af te laten maken. Einde van de Parijse droom maar het begin van onze droom. Dit verhaal hebben we gedeeltelijk gehoord van de makelaar en gedeeltelijk van de buurvrouw. De buurvrouw vertelde ook dat de zwager een wat zonderling figuur was dus niemand in het dorp keek ervan op dat de man ineens verdwenen was.

De plattegrond van het huis. Aan de onderkant zijn de drie oude kamertjes zichtbaar. In het midden de woonkeuken en links en rechts een slaapkamer. Aan de bovenzijde van de tekening is de toekomstige woonkamer te zien. Links boven is nog een berging.

Nadat we de sleutels bij de Notaris ontvangen hadden op 29 december 2003 zijn we uiteraard gelijk naar ons huisje gegaan. Daar aangekomen constateerde we direct dat de voordeur niet op slot zat en ook niet op slot kon en dat er enige sleutels ontbraken. Zo wilde er geen enkele sleutel op de tuindeuren passen. Het blijkt dat het huisje al 4 jaar met een losse voordeur voor iedereen toegankelijk was. Het huis stond vol met waardevolle bouwmaterialen en gereedschappen die door de vorige eigenaresse achtergelaten waren. Niemand heeft daar al die tijd ook maar een vinger naar uitgestoken. Criminaliteit? Nooit van gehoord!! Het kan ook zijn dat de dorpsbewoners het een spookhuis vonden omdat die zwager daar verdwenen is en dus het huis niet binnen durfden te gaan. Dat zal ik nog eens aan de buurvrouw gaan vragen. Om een lang verhaal kort te maken die sleutels van de tuindeuren zijn we kwijt. We zullen dus de slijptol maar ter hand nemen en de tuindeuren open slijpen want deze deuren zaten uiteraard wel op slot.

Het eerste wat we dus gedaan hebben is het repareren van het voordeurslot. En daarna zijn we gaan puinruimen. Als een huisje 4 jaar leeg staat hoopt zich toch heel wat vuil op. Zeker als de vogels vrij in en uit kunnen vliegen omdat het dak van de aanbouw nog niet goed winddicht is gemaakt. Daarnaast was er nogal wat oude rommel aan huisraad e.d. achtergelaten. We hebben al die rommel op en grote hoop gegooid en iedereen die er nog wat van zijn gading tussen vond mocht het hebben. We zijn zeer vrijgevig als het op rommel aankomt.

Puinruimen Een van de slaapkamers tot tijdelijke woonkamer ingericht De waterleiding was kapot gevroren, dus is er met tuinslang een noodoplossing verzonnen. Aan het eind van de eerste week kon de kachel weer branden.

Het was die eerste dagen tussen kerst en oud en nieuw de hele tijd rond het vriespunt dus we hebben snel een kamertje ontruimd en aangeveegd en deze kamer tot voorlopige woonkamer gebombardeerd. Deze kamer konden we verwarmen met een elektrisch kacheltje. Slapen deden we nog niet in ons huis. We hadden in de buurt een vakantiewoning gehuurd waar we ’s avonds konden bijkomen. Nadat we een provisorische woonkamer hadden ben ik het dak opgegaan om een lekkage tussen schoorsteen en dakpannen te verhelpen. Dit had al 4 jaar staan lekken en enige aantasting van een dakbalk was dan ook zichtbaar (eufemisme). Dus dat moest ook even opgelost worden. Als laatste klus had ik me ten doel gesteld om een houtkachel te plaatsen. Na enig hak en breekwerk kon ik een aansluiting op de bestaande schoorsteen maken. En aan het eind van ons verblijf daar, kwam er weer rook uit de schoorsteen.