Badkamer maart '04
Marry en Aat in Panneçot

Terug naar de startpagina
 

Home
Up

De WC en badkamer

In dezelfde tijd dat de septic tank geplaatst werd (maart-april 2004) ben ik bezig geweest om een badkamer en toilet te creëren. Deze worden gemaakt in de nieuwe aanbouw aan de achterzijde van het huis. Het is de bedoeling dat de "natte groep" zo compact mogelijk gebouwd wordt om niet allerlei leidingen dwars door het huis te hoeven trekken. Vandaar dat badkamer, toilet en keuken zoveel mogelijk rond een centrale kast gebouwd worden waarin de boiler zich bevindt en waar ik me heerlijk kan uitleven op alle buizen, bochten, T-stukken en koppelingen voor water aan en afvoer. Het bleek dat we alle benodigde spullen hiervoor veel beter en goedkoper in Frankrijk konden krijgen maar daar kwamen we pas achter nadat we een toiletpot voor een prikkie in Nederland hadden gekocht en achterin de auto naar Frankrijk hadden vervoerd, terwijl dezelfde combinatie in Frankrijk voor € 20,- goedkoper te koop stond. Deze ervaring hebben we met meerdere spullen gehad die we vanuit Nederland meenamen. Alleen in verf en isolatiemateriaal zijn de bouwmarkten in Nederland beter gesorteerd en goedkoper. Maar ja, wie gaat er nu een lading glas- of steenwol naar Frankrijk exporteren. Dan maar iets duurder uit zijn.

Omdat we ook in de winterperiode wel eens naar ons huis willen is besloten om alle buitenmuren te gaan isoleren. Tevens heeft dat als voordeel dat alle buitenmuren aan het zicht ontrokken worden want de bouwstijl in Frankrijk staat garant voor optrekkend vocht in de muren. In Nederland houden we daar bij de bouw rekening mee door een extra harde steensoort te gebruiken voor de onderste laag of een waterkerende laag in het metselwerk maar in Frankrijk zie je in praktisch elk huis vochtplekken en schimmel op de muren doordat alle huizen koud op de grond worden gebouwd. Om de isolatie aan te kunnen brengen moeten er dus regels tegen de binnenzijde van de buitenmuur bevestigd worden. Daarnaast is besloten om de nieuw te bouwen binnenmuren op te bouwen van gipsplaat omdat ik niet goed ben in metselen maar wel in hout. Dus gingen we weer naar de Brico Depot (de goedkoopste bouwmarkt). Binnen lagen mooie balkjes van 6 x 7cm ("chevron" in franse vaktaal) om de staanders te maken voor de muren, maar ze waren wel erg prijzig. Ze waren duurder dan de balken van 10 x 10 die op de stelling daaronder lagen. Nadat we een winkelbediende wezen op dit krankzinnige verschil merkte deze op dat we ze dan toch gewoon niet moesten kopen. De prijs die er op staat klopt en verder moet je niet zeuren, was de boodschap. Gelukkig vonden we op het buitenterrein dezelfde kwaliteit langere 6 x 7 balken voor de helft van de prijs die binnen werd gerekend. In Frankrijk kennen ze trouwens geen 60cm brede gipsplaten, zoals in Nederland gebruikelijk is, maar alleen met een breedte van 120cm. Dat is iets om rekening mee te houden als je naar de winkel gaat want in je eentje kan je die loodzware 120cm brede gipsplaten niet hanteren zonder kans op beschadiging of breuk.

Eerst maar eens een potje plaatsen want die poepdoos buiten is toch maar niks. Even een houten muurtje maken De boiler hangt ook ondertussen De wandjes voor de douche staan ondertussen

Met een hele aanhanger en kofferbak vol rommel aan hout, gipsplaat, koperen waterleidingpijp, een boiler en bevestigingsmaterialen gingen we weer rustig rijdend huiswaarts. Allereerst werd er een hoofdwaterleiding aangelegd naar de aanbouw zodat we over water in de badkamer en toilet konden beschikken. Om deze aan te leggen moest ik in de kelder zijn om een aansluiting te maken. Daar kreeg ik de schik van mijn leven toen ik ineens met mijn ene been door de grond zakte. Wat bleek nu, er was in de kelder een waterput gemaakt om in lang vervlogen tijden een eigen waterbron te hebben. Deze put was in onbruik geraakt toen het huis op het waterleidingnet werd aangesloten. De put was afgedekt met een houten vlonder. Hoe lang die vlonder daar al gelegen heeft weet ik niet, maar verrot was hij wel. Dus toen ik er, onkundig van het feit dat er een put was, op ging staan zakte ik er prompt doorheen. Het liep gelukkig allemaal goed af maar ik had ook ongeveer 6 meter naar beneden kunnen storten en niemand had ooit meer iets van mij gehoord. (Zou dat met die verdwenen zwager zijn gebeurd?)

Nog zo’n verschil tussen Frankrijk en Nederland, in Frankrijk kennen ze geen 15mm koperen pijp. Wel 14 en 16mm, twee maten die we in Nederland weer niet kennen.

In de tijd dat Ton aan de septic tank stond te scheppen en ik het toilet aan het monteren was, is Marry bezig geweest om de binnenkant van de slaapkamers en de voormalige woonkeuken van behang te ontdoen. Daarna worden deze worden vakkundig van een witte laag voorzien. De slaapkamers zien er ineens heel anders uit. Ook wordt besloten om het gipsen plafond te verwijderen omdat we een prachtig eikenhouten balken plafond denken tegen te komen. Eikenhout is het wel maar of het prachtig is, daar hebben we zo onze twijfels over. Waarschijnlijk komen er nieuwe gipsplaten tegenaan.

De douchecel begint steeds wat meer op een douchecel te lijken Onderwijl was Marry begonnen met het verwijderen van het oude behang De muren werden ook door Marry voor de eerste keer gewit. En de tijdelijke woonkamer fleurde er gelijk van op. We hoopten onder het verwaarloosde stucwerk een mooi eikenhouten plafond te vinden. Eikenhout was het wel, maar of we dit mooi moeten vinden? Daar zijn we nog niet over uitgedacht.

Aan het eind van twee weken hard werken (nou ja hard, kalm aan, dan breekt het lijntje niet) is het zover dat we eindelijk in ons nieuwe huis kunnen douchen en naar de wc gaan.