Terug naar hoofdpaginaCarl'art Keramiek

Carla Schagen is de keramiste van Atelier Carl'art. Carla is gespecialiseerd in Raku gestookt Keramiek.

Raku is een speciale keramische stooktechniek, oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Raku betekent vreugde, geluk, voldoening maar ook comfort en eenvoud. "Vreugde en geluk door toeval". 
Een servies voor de Japanse Thee-ceremonie werd op deze manier gebakken: door plotselinge afkoeling in de buitenlucht als het voorwerp net uit de oven komt barst de glazuur, deze barstjes worden zwart door jarenlang theedrinken. Tegenwoordig wordt de zwarting veroorzaakt door een speciale manier van nabewerken waardoor de karakteristieke barstjes in de Raku-stukken extra opvallen.

Raku wordt gestookt in een oven die open kan als hij nog heet is. Je haalt de werkstukken bij een dikke 1000░ C (oei, heet!) uit de oven, en houd ze in de buitenlucht tot je ze hoort barsten. Dan wordt het werkstuk in houtkrullen gelegd (die spontaan in de brand vliegen) en afgedekt: de koolstof uit de krullen verbrand dan niet (geen zuurstof) maar trekt in de barsten en de niet-geglazuurde delen, die daardoor mooi zwart worden.

Het plaatje hiernaast laat dat duidelijk zien. Het lichaam van de figuur is grotendeels niet geglazuurd en wordt daarom geheel zwart. Het hoofd daarentegen is wel voorzien van glazuur welke barstjes vertoont die zwart geworden zijn. De tijd dat men het object laat afkoelen bepaald o.a. hoeveel barstjes in het glazuur komen. Maar het ligt ook aan de glazuursoort de begintemperatuur e.d. Dit geldt ook voor de verschillende kleuren die een object kan krijgen door verschillende glazuursoorten te gebruiken. Er zijn dan zoveel variabelen die het effect be´nvloeden dat de keramist ook afhankelijk van geluk is hoe het eindresultaat wordt. Dat vindt Carla juist de kracht van deze vorm van keramiek. Je weet nooit exact van tevoren hoe het eindresultaat wordt.

 

Niet alleen Carla heeft werk in atelier Carl'art staan. Ook Will Meyer en anderen exposeren hun werk in atelier Carl'art

Hieronder een overzicht van een aantal werkstukken van Carla:

 

 

 

 
   

View My Stats