Terug naar hoofdpaginaCarl'art GlasFusie

Glasfusie is een kunstvorm die beheerst wordt (hoewel er altijd bijgeleerd wordt) door Carla Schagen, Will Meyer en Aat de Kwaasteniet.

Carla Schagen Will Meyer Aat de Kwaasteniet

Wat is glasfusie precies?
Glasfusie is een techniek waarbij glas tot ongeveer 820 ºC verhit wordt in een speciale glasoven. Bij deze temperatuur versmelten verschillende stukken glas min of meer aan elkaar. Het proces van opwarmen en afkoelen luistert erg nauw. Het gebruik van de juiste stookcurve is van belang. Bij glasfusie ben je gebonden aan bepaalde glassoorten: de uitzettingscoëfficiënten moeten gelijk zijn. Dan nog blijft het een avontuur of na totaal afkoelen je werkstuk aan de verwachting voldoet of dat het glas spanning vertoont en gaat barsten. Om er (bijna) zeker van te zijn dat alles goed gaat blijft de oven gesloten tot de temperatuur afgekoeld is tot zo'n 50 ºC. Bij glasfusie kun je dus stoeien met vormen en kleuren zonder lijnen van koper of lood zoals bij Tiffany en glas-in-lood. De stukken glas kunnen totaal met elkaar versmelten of bij iets lagere temperatuur alleen aan elkaar smelten. Bij ongeveer 660 ºC kun je een plat werkstuk in een vorm laten zakken, het zogenaamde slumpen, zodat vazen, schalen of andere vormen ontstaan.
Soms gaat het glas verschillende keren de oven in: eerst voor het samensmelten van het glas met de grafische voorstelling die je op het glas hebt gemaakt en daarna nog voor het slumpen in een speciale vorm. Gefuseerd glas is prachtig glanzend, omdat het licht speelt in de vormen die op de ondergrond gelegd zijn, langs de ronde randen en licht bollende vlakken.

 

Hieronder enkele gerealiseerde stukken:

 

 


 


View My Stats