Zomer 2014

Deze pagina is gewijzigd op 08/01/15
Terug naar de startpagina

Index
Niveau hoger
Februari 2014
Maart 2014
April 2014
Mei 2014
Zomer 2014
Oktober 2014
November 2014
December 2014

 

De bitcoin prijs is nu.....

 
Intro
Waar blijft Aat met zijn website update? Dat is een vraag die ik herhaaldelijk gehoord heb de laatste tijd. En ik moet zeggen ik had en heb er geen goed antwoord op. We zijn behoorlijk wat in Nederland geweest in verband met ziekte en het overlijden van mijn schoonmoeder maar dat is geen excuus. Het kwam er gewoon niet van om achter die computer te gaan zitten en weer een verslagje te schrijven. Maar nu heb ik de stoute schoenen weer aangetrokken en zal ik weer een stukje letterbrij het daglicht laten zien. Als de letters nu ook nog in een leuke volgorde willen gaan staan is iedereen weer tevreden.

Een vast onderdeel van een verslagje is natuurlijk gezeur over het weer. Het is bij ons in de maand juni erg droog en warm geweest maar in de maand juli hebben we juist weer veel regen gezien en was het ook matig wat de temperatuur betreft. De maand augustus was erg wisselvallig. Ik denk dat het in Nederland in de maand juli mooier weer is geweest en dat augustus vergelijkbaar weer heeft laten zien. Ik sprak mensen die dit jaar met pensioen zijn gegaan en die zeiden dat ze erg genoten van het gepensioneerd leven in Nederland zeker nu het zo'n mooie zomer was?..... In onze beleving was de zomer niet zo geweldig. Die hebben we hier wel mooier meegemaakt. We hopen nu op een mooie indian summer. Tot nog toe gaat het goed.

Overlijden van mijn schoonmoeder
Normaal zou ik een hele "in memoriam" pagina hieraan willen wijden maar op verzoek van Marry doe ik dat niet. Toch wil ik wel zeggen dat mijn schoonmoeder de gezegende leeftijd had van 93 jaar en dat we er allemaal als familie vrede mee hadden dat ze heen gegaan is op een rustige manier in haar eigen vertrouwde huis.

Glas
We zijn deze zomer druk bezig geweest met onze glaskunst. We hebben in de maanden juni tot en met augustus 8 workshops gehouden. Normaal doen we dat één keer in de maand maar in de zomer zijn hier veel Nederlanders te vinden die het ook wel eens willen proberen.
Daarnaast hebben we exposities gehad bij ons thuis in de stal en in Etang sur Arroux en in Dun les Places.

Bezoekers
De zomerperiode is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen voor gasten die ons met een bezoekje komen vereren.
We begonnen met een bezoek van Jeroen en Nienke voor een lang weekend. Nienke uiteraard compleet met dikke buik en beide vol goede moed om het aankomend ouderschap tegemoet te treden. Ons eerste kleinkind wordt eind september verwacht. Marry is al aan het breien geslagen en heeft een mutsje gebreid. Eigenlijk heeft ze twee mutsen gemaakt maar de eerste was een beetje te groot uitgevallen en die heb ik nu alvast voor de winter gekregen. Ik heb dankzij mijn eerste kleinkind van de winter geen koude oren meer.
Als tweede kwam mijn zus Marjolein voor een weekje op bezoek. Dat bezoek heeft verstrekkende gevolgen gehad waar ik straks meer over zal zeggen. Samen met Marjolein hebben we een bezoekje gebracht aan de Boeddhistische tempel in Toulon sur Arroux. We komen nu al meer dan 10 jaar in deze omgeving maar daar waren we nog nooit geweest. Leuk om te zien, best een bezoekje waard. Die tempel staat bol van de symboliek en omdat Marjolein daar wel van af weet zijn wij ook weer wat te weten gekomen. Hoewel ik de grondbeginselen van het Boeddhistisch geloof best kan waarderen is ook deze godsdienst door de vele symboliek, dogma's en rituelen voor mij niet meer te pruimen. Daar hebben de meest godsdiensten mee te maken want hoe langer een godsdienst bestaat hoe meer poespas er om heen verzonnen wordt. Sommige mensen vinden al die symboliek en rituelen mooie versiering maar ik vind het overbodige opsmuk die een eventuele ware boodschap verdoezeld.

Expositie Etang sur Arroux Marjolein, "Yoga with cows"
een nieuwe trend
Boeddhistische tempel Margriet en Ton op bezoek

Marjolein werd opgevolgd door Ton en Margriet. Op hun terugweg van vakantieoord naar huis komen ze altijd bij ons een paar dagen langs. We hebben lekker met ze gegeten in Semelay, altijd gezellig!
Voorlopig als laatste gasten mochten we mijn andere zus Marjanne en zwager Kees verwelkomen. Kees was op de fiets naar ons toegekomen. Vanuit Brussel heeft hij 750 kilometer naar ons gefietst. Die eerste twee dagen gingen prima, de derde dag heeft hij 6 uur in de regen gefietst en de vierde dag kreeg hij een zweepslag. De vijfde dag moest hij vanaf Avallon nog 100km en die heeft hij staande op de fiets afgelegd zo'n erge zadelpijn had hij dat hij niet meer kon gaan zitten. Hij heeft dus erg afgezien en de tranen stonden  dan ook bijna in zijn ogen toe hij eindelijk bij ons het erf opdraaide. Een bikkel is het die Kees!!! Marjanne kwam hem met de auto weer ophalen. Ze had nog net even tijd in de voorbereiding van de grote NAVO top in Wales.

Voor de rest hebben we natuurlijk de jaarlijks BBQ gehad bij Henk Rabbers en is mijn broer Peter getrouwd met zijn José. Het was jammer dat het weer niet helemaal meewerkt op die dag maar we hebben toch een hele geslaagde dag in Noordwijkerhout aan het strand meegemaakt. Ik geloof dat het niet op prijs wordt gesteld als ik hierover verder uitwijd dus stop ik maar en er wordt ook maar één foto van gepubliceerd.

Tuin
De tuin heeft het deze zomer goed gedaan. We hebben veel groenten geoogst. Vooral sperziebonen, aardappelen, koolrabi, courgettes, pompoenen, uien, prei, paprika en wortelen hebben het goed gedaan. De sla viel weer een beetje tegen en de tomaten gingen goed totdat het in juli erg begon te regenen. Toen hebben we de planten uit de tuin moeten slopen omdat er rot in kwam. Maar voor die tijd hadden we toch wel behoorlijk wat tomaten geoogst. De eerste oogst van de rode bietjes was goed maar de tweede serie wilde niet echt groeien. De aardbeien bleven een beetje achter bij de verwachtingen en later heeft een ree alle aardbei plantje kaal gevreten. Er zat geen blaadje meer aan. Er staat nu nog rode kool, spruiten, boerenkool, witlof en nog twee rijen wortelen, de late aardappelen, een restant paprika en nog steeds sperziebonen.
De fruitoogst was wisselend te noemen. zoals gezegd de aardbeien vielen een beetje tegen. Appels zijn dit jaar niet in onze boom verschenen maar we hebben wel de eerste peren geoogst van onze twee jonge bomen. Wat erg goed ging waren de zwarte bessen waar we jam van hebben gemaakt hoewel hij niet dik genoeg werd. We hebben dus schenkjam gemaakt. De druiven zijn ook klaar om geplukt te worden. maar dat kan ik alleen 's avonds doen omdat de wespen en frelons in grote getale ook rondom de druiven te vinden zijn.

Ree in de tuin Jeroen en Nienke op bezoek Broer Peter met dochter Het oude keramiek-atelier met naastliggende hokken

Klussen
Zoals jullie weten is het grote verbouwings werk klaar. Maar er zit nog één klus in het verschiet. De grote houten hangar moet nog een keer helemaal vervangen worden omdat het houtwerk erg slecht is. Er wordt gewacht op het schip met geld om die klus aan te pakken en omdat er een klein erfenisje aankomt zal dat binnenkort wel een keer gebeuren.
Toen Marjolein hier was kwam het zo ter sprake dat zij ook in de Bourgogne een huisje zou willen hebben omdat het landschap en de rust en stilte hier haar heel erg aanspreekt. Alleen ook bij Marjolein groeien de bomen niet tot in de hemel dus het budget is zeer beperkt. Ik opperde toen dat we bij ons in de tuin wel een chaletje voor haar zouden kunnen bouwen. Dit plan viel in goede aarde bij Marjolein dus de rest van de tijd bij ons werd er gefilosofeerd hoe dat chalet eruit zou moeten zien en hoe dat ingericht moest worden. Het werd wel steeds groter en ook steeds duurder.
Later kwamen Ton en Margriet, waaraan ik het plan van Marjolein vertelde, en ineens zei Ton: "Dat wilde ik je nu al jaren voorstellen, alleen dan geen nieuw chalet maar het bestaande keramiek-atelier ombouwen tot gastenverblijf". Tja..... eigenlijk veel logischer dan een nieuw te bouwen chalet. Als we de zomerkamer en het houthok erbij betrekken hebben we oppervlakte genoeg om een keurig tweepersoons gastenverblijf te maken.
U begrijpt.... ik ben de komende tijd onder de pannen om plannen te maken en bouwtekeningen te produceren.

 

Index | Februari 2014 | Maart 2014 | April 2014 | Mei 2014 | Zomer 2014 | Oktober 2014 | November 2014 | December 2014

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07/09/14


bekijk de statistieken