November 2013

Naar de startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 05/01/14
 

Index
Niveau hoger
Februari 2013
Maart 2013
April 2013
Mei 2013
Juni 2013
Juli 2013
Augustus 2013
September 2013
November 2013
December 2013

 


Ik schreef aan het eind van het verslag van september 2013 "tot volgende maand". Nou, jullie hebben wel gemerkt, dat is niet helemaal goed gegaan. Het is nu 7 december en het verhaal over oktober ben ik al lang vergeten. Er gebeurd hier zoveel en tegelijkertijd zo weinig dat het mij soms aan inspiratie ontbreekt om weer een verhaal samen te stellen. Maar deze maand gaan we dat goed maken.
Allereerst zien jullie dat de bladspiegel wat gewijzigd is. Ik kreeg wel eens commentaar dat mijn tekstkolom te breed was en dat sommige mensen tijdens het lezen moeite hadden om van de ene regel naar de volgende regel te gaan. De kolombreedte liet ik afhangen van de instellingen en mogelijkheden van uw monitor. Ik gebruikte altijd de volledige breedte van het scherm. Bij sommige breedbeeld schermen heeft dat tot gevolg dat de tekstregels inderdaad heel erg lang worden. Ik heb nu gekozen voor een vaste breedte en die breedte nu ingesteld op 700 pixels, misschien dat dit beter leest. Een nadeel vindt ik dat er meer gescrolld moet worden en dat er op vreemde, soms niet gewenste, plaatsen veel witruimte komt. Maar ja je moet wat. Ik ben helaas niet zo handig met het HTML ontwerp dat ik er iets heel moois van kan maken. Het is allemaal een beetje standaard bij mij. Geef maar commentaar.

De winter is ingevallen bij ons op het Franse platteland. Het is bitter koud en een koude oostenwind giert om het huis. De familie de Kwaasteniet heeft zich ingegraven in Les Boulassots met een stapel boeken, omgeslagen dekens en een kop warme chocolademelk en wacht al bibberend de lente weer af....
Zo zou het kunnen zijn als we niets aan ons huis en het verwarmingsysteem hadden gedaan.
Ik heb nooit begrepen waarom het tot de jaren tachtig van de vorig eeuw heeft moeten duren voordat mensen pas doorkregen dat het binnenshuis een stuk behaaglijker kon worden als je wat isolatie tegen je muren, vloer en dak aanbracht. Het lijkt zo'n simpel idee om je vloer te isoleren als je altijd met ijsklompen door het huis loopt. Maar nee niemand kwam er op om die vloer te aan te pakken men stookte liever de kachel nog maar eens extra op en verspilde daarmee een hoop energie terwijl het eigenlijk niet behaaglijker werd. In het begin van de zeventiger jaren kwam dubbelglas in zwang. Maar dat was in die begintijd eigenlijk alleen bestemd voor de "rijke" eigenhuis bezitters. Mijn ouders die altijd in een huurwoning hebben gewoond hebben tot het begin van deze eeuw moeten wachten voordat zij eindelijk dubbelglas kregen. Spouwmuurisolatie was wel al een paar jaar eerder gebeurd.
Onze eerste woonruimte was een woonark. De muren bestonden uit een plankje met een plaatje gips. Stervenskoud maar we waren net getrouwd en hielden elkaar wel warm. En voor de rest stond er een joekel van een oliekachel om de 3 x 10 = 30m2 te verwarmen.
Ons tweede huis kochten we in 1976. Een premie A woning (De oude hap onder de lezers weten nog wel wat dat was). Keurige nieuwbouw waar we erg trots op waren maar voor geen millimeter ge´soleerd. Alles enkelglas en er stond gewoon een witte doos op zolder die een dikke 3600m3 gas verbruikte en dat was heel gewoon voor een hoek-rijtjeswoning.
De derde woning hebben we zelf gebouwd in 1996 en toen was de noodzaak van isolatie wel doorgedrongen. Deze vrijstaande woning gebruikte ongeveer 1300 m3 gas per jaar.

De woonark "In de boot" Typisch jaren 70 stijl, oranje, bruin en heel veel planten De bouw van Onyx 55, ge´nspecteerd door zus Marjanne en mijn vader
Geen enkele vorm van isolatie 3e woning: 1300m3 gas

Nu wonen we sinds 2009 op het franse platteland en daarbij gingen we 100 jaar terug in isolatiewaarde van de woning. Het leek zelfs wel een negatieve isolatiewaarde. Vaak was het binnen kouder dan buiten. Maar daar hebben we ondertussen van alles aangedaan zodat we nu het equivalent van 2200m3 gas verbruiken aan elektriciteit en hout. Ongeveer 1800kWh aan elektriciteit voor de warmtepompen en 8m3 hout voor de kachel. Dat is in vergelijking met ons vorige huis natuurlijk wel een behoorlijke aderlating maar dat krijg je met zo'n oud huis. In vergelijking met de Franse huizen om ons heen met die kekke tommettes op de vloer direct op het zand, die snoezige enkelglas raampjes en de enorme massieve natuursteen muren die voor geen meter isoleren is het natuurlijk het paradijs op aarde.

We zijn in oktober een weekje naar Nederland geweest en eind november weer. Dat komt omdat het met mijn schoonmoeder niet zo goed gaat. Ze is 93 en woont nog op haar zelf maar dat kan eigenlijk niet meer. Het ziet er naar uit dat we binnenkort weer een keer moeten maar we hopen dat we dat uit kunnen stellen tot kerst. Ik merk aan mezelf dat dat heen en weer rijden me steeds meer gaat tegenstaan. Het liefst blijf ik op Les Boulassots en het kost ook een hoop. Een retourtje Nederland kost toch gauw 160 euro aan diesel, tol en koffie. Dus ik wil de bezoeken zoveel mogenlijk beperken maar als je een oude zieke moeder hebt ontkom je er niet aan helaas.

Voor de rest houden we ons bezig met glasworkshops en natuurlijk Bitcoins. Er is een website met daarop een wereldkaart waarop je kunt aangeven waar je in de wereld kunt betalen met bitcoins. Ik heb glasatelier Les Boulassots een tijdje geleden natuurlijk ook aangemeld. Je kan zien op de kaart dat Frankrijk nog niet erg mee doet met bitcoins maar ik krijg de laatste tijd wel veel bezoekers uit Frankrijk op mijn website die dan via die wereldkaart bij ons terecht komen. Dus er is hoop voor de Fransen.

Het gaat goed met bitcoins ook al is de waarde hoger geweest dan op het moment van schrijven.
Bitcoin heeft het in zich om een grote valuta te worden. Ook al zeuren veel mensen dat het een pyramidespel, een ponzy scheme of een bubble is en het alleen gebruikt wordt in de criminaliteit om te witwassen. Ik denk dat het "Have not's" zijn die toch zo langzamerhand een beetje jaloers worden op de "early adopters" en anders zijn het pure onweters die een dergelijke kwalificatie aan bitcoin hangen. Want het heeft niets van doen met een pyramide spel of ponzy scheme. Alleen al om het feit dat er niemand geld verdient ten koste van een ander. Ook witwassen via bitcoins is bijzonder onaantrekkelijk want elke transactie wordt exact bijgehouden in het zogenaamde blockchain wat decentraal in 100.000 verschillende computers van de gebruikers wordt bewaard. Daarnaast gaat wit-wassen erg moeilijk omdat de huidige infrastructuur niet is berekend op grote sommen geld die van dollars in bitcoin en weer terug omgezet kunnen worden. We schrikken ons iedere keer dood als er weer een onverlaat 1000 bitcoins in ÚÚn keer op de markt brengt of ze er vanaf wil halen. dat gaat gepaard met enorme prijsschommelingen.

En mensen die zeggen dat een bitcoin niets waard is omdat het virtueel geld is zou ik zeggen kijk naar je eigen banksaldo dat is ook een hoop enen en nullen in een computer. Of kijk eens in je eigen portemonnee. Daar zie je briefjes van papier waarop je ook alleen maar vertrouwt dat iemand anders, zoals de slager of de bakker, dat een waarde toekent en je er een brood of vlees voor wil leveren.
Bitcoin is ontstaan uit onvrede met het huidige bancaire systeem waar iedereen zo langzamerhand de buik vol van heeft. Dus vanuit dat perspectief zou iedereen blij moeten zijn dat er zich een alternatief aan het ontwikkelen is waarbij er geen banken nodig zijn en dus geen op bonussen beluste graaiers. En ja de "early adopters" zoals ik kunnen er aardig wat mee verdienen als ze een beetje geluk hebben. Maar dat kunt u dus ook!!!

Als u meer wil weten over bitcoins, hier vindt u er een goede uitleg over

Zo weer genoeg gezeurd over bitcoins. Tot de volgende keer

Index | Februari 2013 | Maart 2013 | April 2013 | Mei 2013 | Juni 2013 | Juli 2013 | Augustus 2013 | September 2013 | November 2013 | December 2013

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07/12/13


bekijk de statistieken