November 2012

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 21/01/13

Index
Niveau hoger
Februari 2012
Maart 2012
April 2012
Mei 2012
Juni 2012
juli 2012
In memoriam Casper
Augustus 2012
September 2012
November 2012
December 2012

 

Jullie hebben het zeker wel gemist. De hele maand oktober ontbreekt...Guttegut. Ik heb veel klachten en smeekbedes ontvangen maar de zin ontbrak me om een verhaaltje in elkaar te flansen en omdat ik de stelregel huldig dat ik geen dingen doe waar ik geen zin in heb (die weelde kan ik mij veroorloven als pensionado) is er dus begin november geen pennenvrucht uit mijn brein ontsproten. Maar ik zal het deze maand goed met jullie maken.
Om maar met de deur in huis te vallen...de bijkeuken is af. Uiteraard op de plintjes na want die horen altijd te ontbreken maar voor de rest is het af. Inspecteur Marry kwam, zag en keurde goed pffft. Er is een aanrechtblad gekomen om de groenten uit de tuin te kunnen schoonmaken en er is ruimte om te wassen, te drogen, te strijken en op te bergen. Het moest ook wel afkomen want de eerste nachtvorstjes hebben zich al aangediend en omdat de wasmachine tijdelijk in het atelier stond waar hij gevoed werd met putwater kon er niet meer gewassen worden. De pomp van de put heb ik namelijk weggehaald om stuk vriezen te voorkomen. We begonnen al aardig te stinken want de voorraad schone onderbroeken was op dus de wasmachine moest zo snel mogelijk naar de nieuwe bijkeuken.
Gelukkig staat hij ondertussen en draaide er lustig op los totdat we op een ochtend de was uit de machine wilden halen en zagen dat de machine niet gedraaid had. Hmm.. foutje.. niet aangezet? Stroomuitval 's nachts? computerstorinkje.. Ach, gewoon opnieuw aanzetten. En jawel daar ging hij. Water innemen.. nog meer water innemen .. nog meer water innemen.. water afgeven via de grond... Huh? Het werd ineens zeiknat rond de wasmachine. Dat klopt niet. Onderzoeken maar, blijkt er een gat in de omhullende trommel te zitten. Ik maak het stoffilter open en zie dat daar een ijzeren haakje in zit. Die zal wel in mijn broekzak hebben gezeten en is daaruit gevallen en is toen klem gaan zitten tussen de draaiende en omhullende trommel. Helaas is de schade aanzienlijk en niet reparabel. Dat is een financiŽle aderlating. Moet er ineens een nieuwe wasmachine komen. Dat wordt met kerst maar bij de familie eten. Bij het kopen van zo'n wasmachine gaan we trouwens niet over ťťn nacht ijs. We wachten niet eens tot het gevroren heeft we steken namelijk direct over met een bootje. Binnen tien minuten hadden we in de winkel een nieuwe wasmachine gekocht en in de auto geladen. 

Ik stel hierboven wel dat de bijkeuken af is maar daar heb ik de waarheid een beetje geweld aan gedaan. Het achterste gedeelte was bedoeld om een inloopkast vanuit onze slaapkamer te gaan vormen. Maar daar zien we bij nader inzien van af. Marry vindt de slaapkamer eigenlijk wel groot genoeg en het is ook een hoop werk om de doorbraak van onze slaapkamer naar de inloopkast te maken. Maar het meest steekhoudende argument was eigenlijk dat we er een verwarming moesten gaan maken. Want je wilt niet in een wel goed geÔsoleerd maar onverwarmd hok in je blote kont staan om je kleren uit te zoeken, en een verwarming daar dat vonden we zonde van de energie. Er is dus besloten om de inloopkast niet te maken. Maar wat dan aan te vangen met de ruimte...We weten het nog niet. Als jullie ideeŽn hebben hoor ik het wel. Het is een ruimte van 4,5 meter bij 2 meter met een raam op het noordoosten en een deur die op de bijkeuken uitkomt. Mijn zus Marjanne is bij ons geweest en heeft al wat ideeŽn geopperd, van relaxruimte waar de sauna goed kan staan tot luxe bergruimte voor de spullen van de rommelzolder boven zodat daar een grotere slaapkamer gemaakt kan worden. Die ideeŽn houden we voorlopig in portefeuille want die kosten geld en het geld is op we mogen de komende tijd niet meer verbouwen. Dus alleen ideeŽn die weinig tot geen geld kosten graag.

De buitenkant klaar Achterin het aanrecht om de groenten schoon te maken De deur naar de ongebruikte ruimte Tafel van sloophout

Zoals ik al meldde, Marjanne en Kees zijn een paar dagen langs geweest. Dat was heel gezellig. We hebben gezamenlijk een wandeling gemaakt, door de regen! Ik haat dat maar je moet wat over hebben voor je zus. We hebben een bezoek gebracht aan de jaarlijkse jongvee keuring in Cercy-la-tour, we hebben een hele middag foto's van pa en ma zitten uitzoeken, we hebben alle wereldproblemen besproken en we hebben aan de orde gesteld wat Aat nu moet gaan doen nu hij niet meer kan verbouwen omdat het geld op is. Marjanne zag daar een groot probleem want wat moet die jongen nu gaan doen, die gaat zich stierlijk vervelen, die valt in een zwart gat. We hebben ons in groepen opgesplitst om het probleem in analyserende groepssessies te bespreken en na verhitte debatten hebben de groepen hun visie op dit nijpende probleem plenair teruggekoppeld en heeft voorzitter Marjanne de conclusie verwoord dat ik me maar als freelance elektricien moest gaan vestigen. Ik zelf heb daar niet zo veel zin in en zolang het financieel niet echt noodzakelijk is zal ik de klussen dan ook niet aannemen maar ik dankte toch de voorzitter voor dit verhelderende inzicht en sprankelende idee.

Van uit het standpunt van de werkenden onder ons had Marjanne natuurlijk wel een punt. Want hoe breng ik mijn dagen dan door zult u zich afvragen, nou zoals ieder rechtgeaard pensionada beantwoord ik die vraag met de zin "Ik heb het drukker dan vroeger, ik snap niet waar ik vroeger de tijd vandaan haalde om te werken" wat natuurlijk  de grootst mogelijke flauwekul is want alles gaat gewoon in een lager tempo terwijl de werktijd enorm verkort is doordat we langer op bed blijven liggen, we de lunchtijd enorm verlengen en we veel eerder aan ons wijntje voor het eten beginnen dan in ons werkzame leven het geval was. De effectieve werktijd is nog ongeveer 3-4 uur op een dag. Wat een zaligheid!! En die 3-4 uur per dag weet ik echt wel te vullen met ťťn of ander klusje wat je ook nog op je dooie gemak mag uitvoeren want morgen is er weer een dag.
Ik ben trouwens weer aan het meubels maken geweest. Van de oude eikenhouten balken die ik van het dak van de bijkeuken gesloopt heb is een aardig tafeltje gemaakt. Marry kikt altijd op die Piet Hein Eek-achtige meubels, dus succes verzekerd. Een groot voordeel van dit soort meubels is is dat je een foutje mag maken. Een krasje meer of minder, een onjuist geboord gaatje, zelfs een krom geslagen spijker worden juist op zeer prijs gesteld. Het tafeltje is in de bekende Z vorm gemaakt en is wel aardig gelukt vind ik zelf.

We zijn deze maand twee keer uit geweest. Eerst zijn we samen met onze vrienden Karel en Gerda naar een concert in Autun van Arsys-Bourgogne geweest. Hier een youtube filmpje van ze. Een professioneel koor dat dit keer barokke koorstukken ten gehore bracht onder de titel Stťrťo baroque. Het koor bestond deze avond uit 12 leden. 4 koorleden stonden voor het publiek opgesteld en links en rechts van het publiek ook ieder 4 koorleden. Het koor werd begeleid door een contrabas, cello en een kistorgel. Het geheel had een verbazingwekkend effect en mooi geluid. We hebben erg genoten.

Het tweede uitje betrof een bezoek aan de stad Dijon. We waren hier al een paar keer geweest maar alleen voor wat directe aankopen. Nu hebben we de stad eens even bekeken. Het is de moeite waard moet ik zeggen. Een redelijk grote oude binnenstad met veel mooie pandjes. Met het Palais des Ducs als aandachtstrekker. Jammer alleen dat het plein ervoor nu bezet was door een ijsbaantje in aanbouw waardoor we geen goed zicht kregen op het paleis. Zulk soort dingen zouden ze moeten verbieden. De markthallen waren ook mooi om te zien. Niet vanwege de inhoud, de bekende groentenhandel en viszooi e.d., maar vanwege de industriŽle architectuur. De kathedraal was aan de buitenkant fraai maar viel aan de binnenkant wat tegen. Misschien kijk ik er met verkeerde ogen naar maar hij maakte geen indruk op me.

 
Palais des Ducs Kathedraal Markthallen Geveltjes in de winkelstraat

Index | Februari 2012 | Maart 2012 | April 2012 | Mei 2012 | Juni 2012 | juli 2012 | In memoriam Casper | Augustus 2012 | September 2012 | November 2012 | December 2012

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 21/01/13

bekijk de statistieken