November 2011

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 20/01/13
 

Index
Niveau hoger
februari 2011
Maart 2011
April 2011
Mei 2011
Juni 2011
Juli/aug 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011

 


Begin van deze maand hebben we een bezoekje gebracht aan Lac de Pannecière. Niets bijzonders zult u zeggen, maar dat ligt toch iets anders want we zijn afgedaald tot op de bodem van dit meer en dat zonder duikuitrusting toch bijna 50 meter de diepte in. Lac de Pannecière is namelijk drooggelegd. Het meer is namelijk een stuwmeer en het was blijkbaar tijd voor grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de dam. Lac de Pannecière is aangelegd vlak na de tweede wereldoorlog om het debiet van de rivier de Yonne te reguleren. In het begin van de 20ste eeuw zijn er namelijk grote overstromingen geweest in Parijs en dat kwam omdat er een te groot wateraanbod was in de rivier de Seine. Er is toen besloten om de rivieren die de Seine voeden, zoals de Marne, Essonne, l'aube en de Yonne te gaan reguleren door middel van stuwmeren. In het stroomgebied van de Yonne is daarom Lac de Pannecière aangelegd om een buffer te vormen voor het water van de Yonne. In de winter en lente, wanneer het wateraanbod het grootste is laat men het meer naar zijn hoogste punt vollopen om het in de zomer, wanneer het wateraanbod veel lager is, weer gelijkmatig aan de rivier toe te vertrouwen. Hierdoor is de waterafvoer in de rivier de Yonne, achter het stuwmeer natuurlijk, het gehele jaar vrij constant. In 1939 is begonnen met de bouw en na twee bouwstops tijden de tweede wereldoorlog is in 1949 is de dam gereed gekomen. In 1950 is er nog een kleine waterkrachtcentrale achter de dam gebouwd met een vermogen van 1MW.
De dam is gebouwd op het graniet van de Morvan. Het is dit graniet dat het meer haar waterdichte bodem verschaft. De dam is van het type "à voûtes multiples et contreforts ", een gewelfde dam met 13 bogen. De hoogte is 49 m en haar lengte 352 m.
Het Lac de Pannecière is, met zijn oppervlakte van 520ha, het grootste meer van het regional Park de Morvan. En met lengte van 7,5 km strekt hij zich uit tot aan vier gemeentes : Chaumard, Corancy, Montigny-en-Morvand et Ouroux-en-Morvan. Gemotoriseerde watersport is er niet toegestaan zodat het een heerlijk meer is om er in te zwemmen of te luieren aan de strandjes, tenminste als er water inzit. Voorlopig zijn ze tot eind 2012 aan het werk aan de dam. De dam moet gerepareerd worden in verband met scheurtjes in het beton en er wordt iets aan het "opzwellen" van het beton gedaan. Daarnaast wordt de dam aardbevingbestendiger gemaakt en worden alle mechanische zaken van kleppen en schuiven gerenoveerd. Pas in de zomer van 2013 kunnen we weer in het meer zwemmen.

Hieronder een impressie van het "verdronken" land. Opvallend is dat je nog precies de situatie in de bodem kan zien van voor 1949. De weggetjes, de afscheidingen tussen de percelen, de bomen langs de oorspronkelijke rivier zelfs de bruggetjes over de rivier zijn nog allemaal aanwezig. Behalve de huizen. Er waren in het onder watergezette gebied een paar huizen maar die zijn helemaal ingestort. De bouwwijze was natuursteen "gemetseld" met een kalkspecie en deze constructie is niet bestand tegen langdurig wateroverlast omdat de kalk oplost in water. Alleen de contouren van een huis zijn nog zichtbaar. Wat ook opvalt is hoe snel de natuur het heft in eigen hand neemt. Het leeg laten lopen is in juni 2011 gestart en was klaar in de laatste week van oktober 2011 maar er groeide gelijk op de bodem al één of ander plantje zoals op de foto's aan de groene waas te zien is. Op sommige plaatsen was de bodem een beetje zompig maar over het algemeen kon je overal lopen. Er werd zelfs met 4x4 auto's en quads lekker over de bodem gescheurd.

Bouwen en klussen

Deze maand is er een nieuw atelier voor Marry gemaakt. Omdat we iedere keer een aantal cursisten op bezoek hebben die zich willen bekwamen in de glasfusion technieken werd door Marry voorgesteld om een groter atelier te maken in de stal. Een ruimte waarin zij met maximaal 8 cursisten lekker met het glas kunnen knutselen. De ruimte moest helemaal dicht gemaakt worden zodat 's winters de ruimte nog een beetje verwarmd kan worden en ook om het zaagstof wat ik produceer in de rest van de stal een beetje buiten de deur te houden. Marry heeft de linkerzijde van de stal gekregen waar we een plafond in hebben gemaakt en een muur hebben gebouwd met twee openslaande deuren erin. Het plafond is van Bastaigns en chipwoodplaten gemaakt en is dus stevig genoeg om de zolder die erboven ontstaan is ook nog te benutten voor opslag van spullen. De muren zijn van simpel gipsplaat gemaakt Marry heeft de gipsplaten van een grijs kleurtje voorzien en heeft een oude kast gekocht en die opgeknapt en ik heb nog wat verlichting en wandcontactdozen aangelegd en zo is het atelier ontstaan.

De buitenkant van het atelier Plafond/zolder Atelier ingericht

Onze kar was versleten. De bodemplaat en de opstaande houten kanten waren dusdanig aangetast door houtrot dat de stevigheid uit de kar was. Dat ervaarde ik een keer toen ik een zware vracht ging opladen, het hele frame is toen enigzins ontzet en verbogen. Nu kon ik twee dingen doen of de gehele kar restaureren of een nieuwe kar kopen. Maar nieuw zijn die dingen toch wel duur. Dus ik heb zitten uitrekenen wat de renovatie mij moest gaan kosten. Dat kwam op ongeveer 175,- aan hout en ijzerwerk, nieuwe verlichting enz. Toen ik dus een advertentie zag van iemand die zo'n kar tweedehands aanbood voor €200,- was de deal gauw gesloten. Het scheelde me een hoop gedoe en ik had ook nog een kar die 12 jaar jonger was dan de oude. Nu moet ik alleen de oude kar nog kwijt zien te raken. Het lijkt me wel leuk om de lege kar naar de déchetterie te rijden en dan bij het loketje te stoppen en te vragen waar ik mijn rommel kan laten. :-)

Verder heb ik mij onledig gehouden met het bouwen van een zolder in de expositie ruimte van Carla Schagen. De muren van deze ruimte zijn van natuursteen gebouwd en het is lastig om de balken van de zoldering netjes in de muur in te laten. Daarom hebben we er voor gekozen om de gehele constructie vrij in de ruimte te plaatsen op palen.

Oude en nieuwe kar gebroederlijk naast elkaar Carla's expositieruimte Daarboven liggende zolder

 

Index | februari 2011 | Maart 2011 | April 2011 | Mei 2011 | Juni 2011 | Juli/aug 2011 | September 2011 | Oktober 2011 | November 2011 | December 2011

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 24/01/12


bekijk de statistieken