Maart 2012

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 21/01/13

   
Index
Niveau hoger
Februari 2012
Maart 2012
April 2012
Mei 2012
Juni 2012
juli 2012
In memoriam Casper
Augustus 2012
September 2012
November 2012
December 2012

 

April is alweer aangebroken en dat betekent weer een nieuw verslag schrijven over de maand maart. We begonnen de maand maart in Nederland. We hebben op 29 februari Martijn en Elif op Schiphol opgehaald. Die twee hadden we een half jaar niet gezien en Marry zag erg naar het weerzien met onze zoon uit. Elif is een paar dagen later doorgereisd naar Turkije en Martijn is toen met ons mee terug gereden naar Frankrijk. Deze periode in Nederland hebben we nu eens niet de gehele tijd bij mijn schoonmoeder gelogeerd maar de eerste dagen hebben we bij Jeroen en Nienke in Amsterdam geslapen. Dat is wel bevallen en ik hoop dat Jeroen en Nienke de volgende keer weer zo gastvrij zullen zijn dat ze ons in hun huis willen dulden.

Tuin
De werkzaamheden deze maand waren toegespitst op de tuin. Samen met Martijn heb ik een nieuwe erf-afscheiding geplaatst tussen ons nieuwe stukje grond en het weiland van de buurman. Ik heb nieuwe palen gekocht want de oude palen waren niet best meer maar het prikkeldraad hebben we gerecycled. Naast het pikkeldraadhek hebben we ook het schrikdraad geplaatst. Later de maand kwam de nieuwe eigenaar van het weiland kennismaken, meneer Maillard, een jonge ADHD boer. Hij was blij verrast om te ontdekken dat we het hekwerk al uit eigen beweging geplaatst hadden. Martijn is toen weer terug naar Nederland gegaan om zijn visum te regelen en nog wat te werken in een klimhal. Hij kon meerijden met Ronald en Truda, dat was wel fijn.
Toen het hek klaar was moest de grond bewerkt worden om de groentetuin en bloementuin aan te kunnen leggen. Hiertoe moest het gras verwijderd worden en moest de onderliggende grond geploegd worden. Omdat er nog meer grond werkzaamheden uitgevoerd moesten worden had ik besloten dat ik dat zou uitbesteden. Tiemen van "Manus de tout", die me al eerder een handje heeft geholpen (zie
juli 2010) heb ik benaderd om de klus te klaren. Hij moest dus de voornoemde werkzaamheden uitvoeren maar ook de fundering van de nieuwe aanbouw uitgraven, een plateau voor het zwembad aanleggen en een nieuwe septic tank ingraven met bijbehorende vijver. De vijver heeft de functie om als een uitgekleed Helofytenfilter achter onze septic tank te fungeren. Omdat we ruimte genoeg hebben heb ik besloten om niet een echt (compact) helofytenfilter te maken maar deze in de vorm van een vijver/moeras te maken. Tiemen is met zijn graafmachientje ruim 4 dagen aan het graven geweest. Maar toen lag de nieuwe groentetuin en bloemtuin er kaal bij en was de nieuwe septic tank, kompleet met vetvanger en pijpen enzovoort, onder de groen zoden gewerkt.

In 2003 heb ik bij ons vorige huis in Panneçot, samen met Ton van Scheppingen, ook al eens een septic tank aangelegd. We hebben toen het gat met de hand uitgegraven. Ton heeft daar toen drie dagen staan scheppen en hakken en ik daarna nog twee dagen, Tiemen deed dit nu met zijn graafmachientje in 2 uur. Wat hebben we ons toen stom in het zweet gewerkt zeg ik met de kennis van nu.

Om de groentetuin verder gereed te maken heb ik een lading koemest en drie aanhangertjes met compost op de groentetuin gedumpt en toen is Marry, heel charmant, lekker met de motobineuse van leer getrokken om de bovenlaag goed te vermengen met de compost en koemest. Nu ligt de groentetuin er mooi bij en zitten de eerst producten zelfs al in de grond.

Gras schrapen Kuil voor de septic tank Nog even meten Nog een klein beetje verder graven
Fundering uitgegraven Septic tank erin Vetvanger erin Vijver graven
De eerste blaadjes aan de kastanjeboom op 27 maart 2012 Compost rijden Boerin in Frankrijk achter de motobineuse Een gemanipuleerde foto van de nieuwe aanbouw, nodig voor de bouwvergunning

Korte berichten

1. Marry heeft zich aangemeld bij een op te richten leesclub, hier in Frankrijk. De leesclub gaat uit van de vereniging "Club du morvan". De eerste bijeenkomst was op 7 maart bij iemand thuis, diep in de Morvan. We moesten er bijna een uur voor rijden. Er waren 8 mensen op af gekomen terwijl er 15 mensen zich hadden opgegeven. Dus de opkomst was een beetje teleurstellend. Maar er is afgesproken om één keer per twee maanden samen te komen en het eerste boek wat er besproken gaat worden is  "De kaart en het gebied" van de schrijver Houellebecq.

2. Marry heeft halverwege de maand ook nog een middag meegedaan aan een workshop paaskrans maken. Gezellig een middag met 5 andere vrouwen knutselen en kleppen.

3. Ieder voorjaar houd ik bij wanneer de kastanjeboom zijn eerste blaadjes ontvouwt. Dat was dit jaar weer eerder dan de voorgaande jaren. Op 27 maart werden de eerste blaadje zichtbaar. In 2009 was dat 11 april, in 2010 was het 7 april en in 2011 4 april. Zien we hier de opwarming van de aarde in? ;-)

4. Nu de fundering voor de nieuwe uitbouw uitgegraven is moest ik eerst de bouwaanvraag (déclaration préalable) in gaan dienen dat heb ik ondertussen gedaan. Nu moeten we officieel 4 weken wachten. Als ik binnen deze termijn niets gehoord heb is de vergunning per definitie verleend. Dat is tenminste een goede regeling, vind ik. Dan kan er tenminste niet een dossier op een bureau blijven liggen.

 

Index | Februari 2012 | Maart 2012 | April 2012 | Mei 2012 | Juni 2012 | juli 2012 | In memoriam Casper | Augustus 2012 | September 2012 | November 2012 | December 2012

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 21/01/13

bekijk de statistieken