Juni 2011

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 20/01/13  

Index
Niveau hoger
februari 2011
Maart 2011
April 2011
Mei 2011
Juni 2011
Juli/aug 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011

 

Begin juni was er tijd ingeruimd om mijn zus Marjolein met haar man Casper te ontmoeten. Na eerst een dagje acclimatiseren zijn we de dagen daarna met z'n vieren op stap gegaan. Allereerst hebben we kasteel Bazoches bezocht. Het was de woonplaats van maarschalk Vauban een militair strateeg/bouwmeester die heel veel fortificaties, door heel Frankrijk heen, heeft ontworpen. Het kasteel was ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was in de tijd van meneer Vauban. Na dit bezoek hebben we twee kerken bezichtigd. Eerst een kerk in St. Père en daarna de Basiliek in Vezelay. De kerk in St. Père stond al heel lang op ons verlanglijstje want iedere keer als we de rit Nederland Frankrijk of andersom maken rijden we bijna door het voorportaal van deze kerk en het is aan de buitenzijde een uitbundig gedecoreerde kerk. Binnen viel hij echter bitter tegen want de verwaarlozing had hier toegeslagen. De kerk had duidelijk te lijden aan optrekkend vocht want het mos groeide tot heuphoogte aan de muren en alles was beschimmeld. Wel leuk was dat Psalm 84 werkelijkheid in deze kerk was: 'Zelfs vindt de mus een huis in het huis des Heren, o Heer'. (Ja, ja, Aatje verloochent zijn protestants-christelijke opvoeding niet! ) Een vogel had zijn nestje binnen in de kerk op een pilaar gebouwd.
Dan is de Basiliek van Vezelay in betere staat. In zijn grootsheid staat hij te pronken op de top van een berg. Architectonisch een mooie kerk maar wat het versierselen aangaat is de kerk toch wel wat sober uitgevoerd. Maar dat heeft ook zijn bekoring, volgens Casper. Na de kerken hebben we nog het stadje
Avallon bezocht. Dat vonden we wat tegenvallen. We hadden gedacht dat de oude binnenstad wat groter zou zijn en ook wat ouder. Al met al een nuttige dag. De volgende dag ben ik met Marjolein en Casper een eind gaan wandelen waarbij de stilte en het natuurlijke landschap zijn aandacht en bewondering opeiste.
 
Chateau Bazoches Kerk St. père 'Zelfs vindt de mus een huis, o Heer' Basiliek St Madeleine te Vezelay
Basiliek St Madeleine te Vezelay Lopend langs de muren van Avallon Lekker wandelen en dan even uitrusten Us bin zuunig, nietwaar?

Een ander punt waar we het deze maand over moeten hebben is de droogte. Het is bij ons in de buurt zo langzamerhand een ramp aan het worden. Sinds 1 januari 2011 is er gemiddeld in ons departement de helft van de normale hoeveelheid neerslag gevallen, 210mm i.p.v. 410mm. De maand april is er bij ons 0mm gevallen, in mei 20mm i.p.v. 83mm en in juni 30mm i.p.v. 66mm. Het is ook plaatselijk erg verschillend want terwijl er bij ons in juni maar de helft is gevallen is in het gehele departement de gemiddelde neerslaghoeveelheid in juni normaal geweest.
De boeren klagen steen en been want het gras wil niet groeien. Daarbij is het ook nog extreem warm geweest waardoor de verdamping natuurlijk ook des te hoger is. Al de weilanden om ons heen zijn geel en verdord. De koeien worden bijgevoerd maar de hooiopbrengst is ook veel lager dus dat betekent dat de wintervoorraad te klein zal worden en er weer hooi geïmporteerd moet worden. Ook dreigt er een drinkwater tekort. Er zijn allerlei maatregelen genomen om het watergebruik terug te dringen, zoals dat er geen auto's meer gewassen mogen worden, de zwembaden mogen niet meer worden bijgevuld, de siertuin mag geen water meer gegeven worden en de groentetuin alleen als de zon onder is e.d. Tot nog toe hebben wij gelukkig nog niets aan de waterdruk gemerkt maar dat kan nog komen natuurlijk. De groentetuin sproeien wij trouwens altijd vanuit onze put. We kunnen daar met deze droogte ongeveer 600 liter water aan ontrekken en dat is de volgende dag dan weer aangevuld. Vorig jaar konden we er meer dan 1000 liter water per dag uithalen dus we kunnen de droogte in onze put ook wel merken.

Bouwen

Alle bouw activiteiten staan in het teken van de komende bruiloft, en is niet zozeer bouwen als wel opruimen en netjes maken. We hebben 28 ton grind aan laten rukken en die heb ik in 4 dagen met schep en kruiwagen over het terrein verspreid. We hebben nu een keurig plein gemaakt van ons oude moeras. Ook de bodem van de hangar is nu van een grindlaag voorzien zodat we 's winters zonder baggerpoten te krijgen in de auto kunnen stappen. Daarnaast is er een tijdelijk tweede toilet gemaakt en daar moet nog een wastafeltje bijkomen. We zijn begonnen aan het opruimen van de stal maar dat is nog niet klaar. Marry heeft ondertussen een 20 tal bloembakken gemaakt ter versiering van het terrein. En nu maar hopen dat ze ze goed kan houden tot aan de bruiloft.

"De dorre vlakte der woestijnen"
(Lied 661, Johan de Heer zangbundel) nog zo'n staaltje van gereformeerde opvoeding.
+/-17m3 Grind, 289 kruiwagens, 6358 scheppen, drie blaren en één vermoeide rug Ons parkeerterrein De hoge nood wc

Index | februari 2011 | Maart 2011 | April 2011 | Mei 2011 | Juni 2011 | Juli/aug 2011 | September 2011 | Oktober 2011 | November 2011 | December 2011

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 24/01/12


bekijk de statistieken