Februari 2013

Naar de startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 05/01/14
 

Index
Niveau hoger
Februari 2013
Maart 2013
April 2013
Mei 2013
Juni 2013
Juli 2013
Augustus 2013
September 2013
November 2013
December 2013

 

Tuinperikelen

In blijde verwachting van het mooie lente weer had ik deze maand het plan opgevat om de vijver te vergroten en uit te diepen. In de eerste helft van de maand moesten we nog heel wat sneeuw verwerken maar halverwege de maand was het inderdaad een paar (3) dagen mooi weer. Daarna hebben we weer koud en grijs weer gehad maar die drie dagen heb ik aangegrepen om de klus aan te pakken werd. In eerste instantie had ik bedacht dat ik een graafmachine zou laten komen om de vijver te vergroten maar de financiŽle situatie in ogenschouw genomen leek het beter om het nobele handwerk maar uit te oefenen. De grond was nog kletsnat dus de grond was lekker te scheppen. Eerst heb ik de vijver leeggepompt met de nieuwe dompelpomp en daarna heb ik de bestaande vijver eerst even uitgebaggerd. Mooie rijke grond voor op de tuin. Het idee was om de oppervlakte van de vijver tweemal groter te maken en een diepte van ongeveer 80 cm te geven met een uitloop naar een ondiep moerassig gedeelte. Er moest ongeveer 6 kuub grond verzet worden. Daartoe heb ik eerst een klein dijkje opgeworpen zodat het nieuwe stuk niet gelijk vol zou lopen. De rest van de grond moest allemaal afgevoerd worden. Na een dikke 100 kruiwagens vol scheppen, 50 meter kruien, leegkiepen, terug rijden en weer vol scheppen was de klus geklaard.

Omdat de grond zo lekker slap is hebben de mollen ook lol. Ze graven onze tuin ondersteboven dat het een lieve lust is. Op zich zijn het natuurlijk nuttige dieren die de populatie van een aantal insecten op pijl houden door het eten van larven e.d. maar doordat ze het grasveld zo vernielen zou ik er toch wel vanaf willen. Wat mollen schijnt af te schrikken is de geur die door de bloem van het bolgewas keizerskroon wordt verspreid. Die ruikt naar vossen. Een ander diervriendelijk bestrijdingsmiddel is het ingraven van potten of flessen in molshopen. De wind blaast langs de opening van het glas, waardoor een laag fluitend geluid ontstaat. De mol heeft gevoelige oren, en vindt dit geluid buitengewoon vervelend. Er zal dan ook snel een andere woonplaats worden gezocht. Een andere methode is de gangen onder water zetten door de tuinslang in een gat te plaatsen. Een leuke vond ik ook nog die je hiernaast kunt vinden. Klik op het plaatje). Daarnaast hebben we nog de mollenklemmen en mollen-schietpatronen. Maar al deze middelen lijken niet te werken. Wij hebben bij ons in de tuin supermollen die niks ruiken, doof zijn, kunnen zwemmen, een klem detecteren met de snorharen en voor die schietpatronen hebben ze een  explosieven opruimingsdient achter de hand.
Een kat is wel een vangmethode maar dan moeten ze wel boven de grond komen.

Het begint bij Marry te kriebelen om in de tuin te kunnen werken. Ze wil grond bewerken, zaaien en planten dus heb ik voor haar de koude kas in  orde gemaakt. Lekker low budget van plastic folie en wat houten latten. en voor het keukenraam zijn allemaal planken gemonteerd waardoor er ook warmgezaaid kan worden.

Vergrote vijver (het water is nog niet op peil) Mollen schade Zaai planken voor het raam. Er is nog zat plek over Marry! koude kas

 

Alpe díHuZes
Alpe díHuZes is een uniek evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het is uniek vanwege de saamhorigheid en vanwege het feit dat de hele organisatie uit vrijwilligers bestaat en al het ingezamelde geld aan het KWF kan worden overhandigd. Het geld van Alpe díHuZes wordt voornamelijk ingezet om wetenschappelijk onderzoek naar kanker te financieren.
Ik heb nu 2 familieleden en 1 vriend die aan deze actie mee doen. Schoondochter Nienke heb ik in December 2012 al een keer genoemd en nu komt mijn zus Marjolein en vriend Jons Smit ook aan de beurt.

Marjolein de Kwaasteniet
Mijn zus Marjolein heeft zich met Ďteam Casperí ingeschreven om voor de actie Alpe díHuZes om op 5 en 6 juni 2013 de berg per fiets/ te voet te bestijgen. Het team bestaat uit 2 fietsers (Jilt de Jong en Lieke van Leeuwen) en 2 wandelaars (Hiske de Jong en Marjolein).
Door de ziektegeschiedenis van mijn zwager Casper hebben we van dichtbij kunnen ervaren hoe belangrijk het is om geld te besteden aan kankeronderzoek. Toen Cas als 30- jarige in 1989 voor het eerst kanker kreeg was er bijna niets bekend over erfelijke darmkanker. Uiteindelijk kon men bij Klinische Genetica van het Radboudziekenhuis pas in 2010 aangeven om welk genetisch defect het bij Cas ging. Helaas voor Cas te laat, maar we hopen dat verder onderzoek er voor zal zorgen dat zijn type darmkanker over 20 jaar goed te behandelen is.
Je kunt de activiteiten vinden op de Facebookpagina van team Casper.

Nienke Laan
Nienke schrijft: Ooit begonnen op een fiets van de kringloop, inmiddels al wat jaren aan het toeren in de omgeving van A'dam. Zelfs een aanrijding met een paard kan me er niet van weerhouden. Tijd om mijn fietsenthousiasme in te zetten voor het goede doel: KWF!
Met mijn deelname aan de Alpe D'Huzes hoop ik zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF. Vandaar dat ik mijn uiterste best ga doen om de berg vier keer te beklimmen. Voor al die mensen die een vriend of familielid hebben verloren aan kanker.

Nienke doet mee in het team "Die pedalen"

Jons Smit
Sinds mei 2000 heeft Jons lymfeklierkanker. Na een eindeloze reeks operaties en chemo's heeft hij in december 2011 een stamceltransplantatie gehad. Hierdoor hoopt hij voor langere tijd van deze ziekte verlost te zijn. Jons zelf schrijft:
Ik voel me goed en mijn conditie is prima. Tijd om na 13 jaar kanker wat terug te doen.
Zoals jullie wellicht weten zit ik graag op de racefiets. Daarom heb ik besloten om mee te doen aan het evenement Alpe D'HuZes.
Enthousiast gemaakt door de beelden op tv vorig jaar juni ben ik in training gegaan. Sinds die tijd train ik specifiek in het maken van lange klimmen op de fiets om op 6 juni a.s. zo goed mogelijk aan de start te verschijnen. Zes keer de Alpe D'Huez opfietsen binnen ťťn dag is geen sinecure. De meeste deelnemers blijven steken bij 3, hooguit 4 keer. Vrijwel dagelijks zit ik op de fiets of ben thuis in de weer hetzij op de spinningbike of op mijn andere fitnessapparatuur. Jons doet mee in Team Bozes.

Dus kies hieronder de persoon (of doe ze allemaal) die u wilt steunen en klik op de naam.

Steun Marjolein de Kwaasteniet Steun Nienke Laan 

Steun Jons Smit

 

   

Index | Februari 2013 | Maart 2013 | April 2013 | Mei 2013 | Juni 2013 | Juli 2013 | Augustus 2013 | September 2013 | November 2013 | December 2013

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02/04/13


bekijk de statistieken