Februari 2012

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 21/01/13

Index
Niveau hoger
Februari 2012
Maart 2012
April 2012
Mei 2012
Juni 2012
juli 2012
In memoriam Casper
Augustus 2012
September 2012
November 2012
December 2012

 

De koudste periode van deze winter viel dus net als in Nederland, in de maand februari. Met twee nachten waarin de temperaturen lager dan -15ºC kwamen was het echt wel fris. En die -15ºC is het kritische punt in huize de Kwaasteniet want beneden die temperatuur werken de twee warmtepompen niet meer. De vloeistof in de warmtepomp kan bij die lage temperatuur niet meer verdampen waardoor het proces van verdampen, comprimeren, décomprimeren en condenseren verstoord wordt. We hebben natuurlijk nog wel de houtkachel die de woonkamer en de keuken kan verwarmen maar die staat niet in de bad- en slaapkamer. Dus als het lang kouder is dan -15ºC staan we te klappertanden onder de douche. Gelukkig hebben we dat nog niet meegemaakt.
Wat we wel weer meemaakten was het bevriezen van de waterleiding in de WC. Deze leiding loopt niet goed. Voor een stukje loopt de leiding vlak onder het dak door en hoewel er isolatiemateriaal omheen zit bevriest de boel bij temperaturen lager dan -5 à -6ºC. Hierdoor moesten we alle behoeftes doen op het toilet in de badkamer.
Tot zover geen vuiltje aan de lucht totdat de riolering verstopt ging zitten. En dat geeft een smeerboel!!! We trokken het toilet in de badkamer door en merkten dat hij een beetje langzaam doorspoelde. Nou, wat doe je dan... je trekt nog een keertje door.... en nog een keertje. En dat hadden we nu niet moeten doen want ondertussen stroomde de toiletpot in de bevroren WC over. Bruine drab op zondagmorgen over de vloer waar we lekker doorheen moesten soppen. Dan moet je bij -10ºC de verstopping gaan zoeken en ik wist meteen al dat die verstopping buiten zat. Eerst maar de beerput openmaken en kijken... nee dat was in orde dus de verstopping moet daarvoor zitten. Toen heb ik een spuitende tuinslang via de beerput in de afvoerpijp ingevoerd in de hoop dat ik de verstopping weg zou spuiten maar na 5 meter tuinslang invoeren stopte hij, ik kon niet verder komen en de verstopping bleef in stand. Ik zeg dat nu wel weer even, tuinslang invoeren, maar voordat dat geregeld is gaat er wel weer wat aan vooraf. De eerste tuinslang die ik pakte stond stijf van het ijs, die was dus niet bruikbaar. De tweede tuinslang (ik heb er meerdere gelukkig) was wel netjes leeg opgeborgen dus die was bruikbaar. Nu moest ik nog het spuitmondje vinden. Ik zoeken en zoeken, Marry vragen, verder zoeken....niet te vinden, komt waarschijnlijk van de zomer pas weer te voorschijn. Dan van ellende maar zelf een spuitmondje maken van een stukje koperen pijp en een eindkapje wat erop gesoldeerd kan worden..... Kan je niet solderen omdat de gasfles te koud is. Butaan gas wil namelijk onder nul niet uit de fles komen, moet je eerst weer de gasfles opwarmen in de woonkamer.... is de boel eindelijk gesoldeerd moet je nog een klein gaatje boren van 2mm in het eindekapje, maar door de koude onwillige handen breekt het boortje!! U begrijpt, het humeur daalde langzamerhand naar een dieptepunt. En als het dan ook nog niet wil lukken wordt je een beetje pissig.
Uiteindelijk ben ik maar gaan graven en hakken totdat ik een deel van de riolering bloot had liggen waarvan ik dacht dat daar de grootste kans op verstopping zat. Ik heb de riolering zelf aangelegd en heb daarbij een foutje gemaakt. Ik heb er halverwege een haakse bocht in gemaakt en dat is vragen om moeilijkheden ben ik nu achter gekomen. Je moet zo min mogelijk bochten in het hele verloop van de riolering hebben en als dat onverhoopt toch niet te vermijden is moet je de bocht liever met twee bochtjes van 45º maken dan met 1 bocht van 90º. Je krijgt dan een vloeiender verloop. Maar dat is wijsheid achteraf, toen ik de afvoer aanlegde wist ik dat allemaal nog niet.
Ik ben toen proefgaatjes gaan boren, ééntje voor de bocht en eentje na de bocht en ja hoor, bij de eerste sijpelde er rioolwater uit en bij het tweede proefgaatje bleef het droog. De verstopping zat er dus tussen in. Toen was het snel verholpen. Ik heb er een groot gat in gemaakt en daar ontwaarde ik een grote klont ijs-drab of drab-ijs, het zag er niet erg aantrekkelijk uit om dat met de blote handen eruit te halen maar het moest toch gedaan worden. Met een tijdelijk noodreparatie was toen het leed snel geleden en konden we eindelijk weer een grote boodschap doen. Als straks de bijkeuken aangepakt is zouden beide bouwfoutjes opgelost moeten zijn, dus volgend jaar hebben we hopelijk geen bevroren waterleiding en riolering meer.

Een bijkomend voordeel van de langdurige vorstperiode is dat de meertjes voor onze deur bevriezen. En in tegenstelling tot het ijs in Nederland was het Franse ijs van zeer goede kwaliteit. Fransen schaatsen niet maar de stomme gevaarlijke gekke Hollanders wel en zo werd er dan ook naar ons gekeken toen ik met vriendin Els Andriessen de ijzers onderbond. Er wordt door sommige (Nederlandse) mensen beweerd dat je in Frankrijk niet op het ijs mag komen voordat de burgemeester toestemming heeft gegeven. Maar het probleem is dat Fransen panisch zijn wat ijs betreft dus die toestemming van de burgemeester komt er nooit want hij wil niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongelukken. Ik denk dat dit een broodje aap verhaal is maar dit gerucht wordt ieder jaar weer hardnekkig door allerlei Nederlanders in Frankrijk verspreidt. Ik ben dan eigenwijs genoeg om me daar niets van aan te trekken en ben lekker gaan schaatsen. De laatste keer was in 2009 en dan moet je weer even oefenen. Maar ik heb gelijk weer kunnen constateren dat ik geen begenadigd schaatser ben om het maar eens eufemistisch uit te drukken.

Een overstromend toilet Els met hondjes Stijve hark op z'n hockey schaatsen van 30 jaar oud Ook Marry op het ijs maar wel zonder schaatsen
Mutsjes van sneeuw Smeltende sneeuw piketpaaltjes De eerste palen voor het hekwerk

Ik ben deze winter lekker verder gegaan met de ontwikkeling van onze stambomen en ben nu zover dat ik ruim 2300 mensen heb ingevoerd. Ik zal een nieuwe uitdraai op internet zetten dus jullie kunnen weer naar de voorvaderen kijken via de startpagina.

Onze zoon Martijn heeft trouwens een nieuw bedrijf opgestart: "Climb Creators" met vestigingen in de Verenigde Staten en Nederland en met een dependance in Frankrijk. Dus als jullie nog wat rotsen hebben om tot klimgebied te ontwikkelen dan is Martijn er het adres voor.

In de afgelopen maand is er natuurlijk niet veel aan het bouwfront gebeurd. Ik zat in het vorstverlet. We hebben echter wel een begin gemaakt met het uitzetten van de nieuwe tuin. Ook het hek is gedeeltelijk geplaatst maar omdat we ook nog de laatste dagen van februari in Nederland doorgebracht hebben is dat deze maand nog niet afgekomen. In maart gaan we verder.

 

Index | Februari 2012 | Maart 2012 | April 2012 | Mei 2012 | Juni 2012 | juli 2012 | In memoriam Casper | Augustus 2012 | September 2012 | November 2012 | December 2012

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 21/01/13

bekijk de statistieken