December 2013

Naar de startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 06/01/14
 

Index
Niveau hoger
Februari 2013
Maart 2013
April 2013
Mei 2013
Juni 2013
Juli 2013
Augustus 2013
September 2013
November 2013
December 2013

 


Hoewel de titel suggereert dat het december 2013 is, is op het moment van schrijven het nieuwe jaar al begonnen. Dus alle lezers een gelukkig Nieuwjaar toegewenst.
Dit is een terugblik op de maand december waarin de bezoeken aan Nederland centraal staan. Tweemaal heen en weer gereden in verband met de gezondheidstoestand van mijn schoonmoeder (93 ondertussen). De eerste keer was begin december. In eerste instantie zag het er niet goed uit. Ze was opgenomen in het ziekenhuis met een veel te hoge bloeddruk. In het ziekenhuis konden ze echter niet veel voor haar doen.
We mochten de reiskosten voor dit ongeplande bezoek declareren en dan ga je eens uitrekenen wat zo'n ritje kost en dat valt nog niet eens mee. Een retourtje met de auto kost ons zo'n dikke 200,- aan autokosten, diesel, tol enz. dat moeten we met ons beperkte budget dus niet al te vaak doen.
Toen ze terugkwam in haar eigen huis was ze dermate in de war en nerveus dat ze graag wilde dat wij een paar dagen bij haar kwamen mantelzorgen. Dat hebben we natuurlijk gedaan en na een kleine week konden we weer terug naar huis waarbij we moeders met een in enigermate gerust hart weer alleen konden laten. Ze krijgt nu tweemaal per dag de thuiszorg over de vloer en daarnaast wordt voor eten en andere aandacht gezorgd door (schoon)zus Gonny en broer(zwager) Ab.

Paspoorten

Marry en ik hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nieuw paspoort te regelen op Schiphol. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen tegenwoordig alleen nog maar bij de Nederlandse ambassade in het land waar ze wonen een nieuw paspoort aanvragen, bij ons dus in Parijs. Tot voor kort kon dat ook bij de consulaten maar die mogelijkheid is wegbezuinigd. Daarvoor is wel in de plaats gekomen dat het op verschillende plaatsen in Nederland kan zoals op Schiphol. En omdat Aalsmeer nu eenmaal dicht bij Schiphol ligt zijn we daar heen gegaan.
Het is wel een beetje gedoe want je moet de paspoorten eerst persoonlijk aanvragen en na minimaal 10 werkdagen weer persoonlijk afhalen. Maar omdat we toch al van plan waren om de Kerstdagen bij onze familie in Nederland door te brengen kwam dat eigenlijk wel goed uit om begin december de aanvraag te deponeren. Hierbij komt dan de ambtelijke molen in werking die allerlei kromme regels heeft bedacht. Zo moesten we aantonen dat we nog de Nederlandse nationaliteit bezitten. Het inleveren van het oude paspoort was niet voldoende want daarmee toonden we volgens de ambtenaar alleen maar aan dat we ten tijde van uitgifte van dat oude paspoort nog Nederlander waren. Huh???? Ja, we konden de volgende dag wel naar Timboektoe zijn verhuisd om Malinees te worden en ons Nederlanderschap opgegeven hebben.
Nu hadden de slimme ambtenaren daar regels voor opgesteld en die op de website vermeld. Voor inwoners van Frankrijk volstond het om een rekening van de EDF (het franse staats elektriciteitsbedrijf) of van een telecomprovider met daarop je naam en adres.......Nou vraag ik je... wat toont dat nou aan? Volgens mij toont dat hooguit aan dat ik een elektra aansluiting op een bepaald adres heb of een telefoontje in mijn zak heb.
Dus mijn oude paspoort toont niets aan en een recente afrekening van het EDF wel? Als u het begrijpt vind ik u een knap persoon. Maar goed, we hadden de "bewijzen" meegenomen.
Er ontstond toch nog een probleem want op de factuur van het EDF stond een adres dat niet helemaal overeenkwam met het adres wat ik opgegeven had. Het EDF levert volgens een foutje in hun administratie de elektriciteit namelijk aan La Coppe en niet aan Les Boulassots. La Coppe is de naam van de leegstaande boerderij naast ons. Maar daar had ik op gerekend want ik toverde meteen de rekening van Orange / France Telecom te voorschijn. Toch vond de ambtenaar dat niet voldoende aantonen dat ik de Nederlandse nationaliteit bezat en daarbij stonden die facturen alleen op mijn naam en niet die van Marry. Dus het kon het wel zo zijn dat Marry alleen was verhuis naar Timboektoe en nu geen Nederlander meer was.
Mijn vooruitziende blik en mijn verplaatsing in de gedachtegang van de ambtenaren hadden mij hierop ook voorbereid en ik haalde dan ook met een grote grijns op mijn smoelwerk een afschrift van onze bankrekening tevoorschijn. De bankrekening is een en/of rekening zodat onze beider namen vermeld worden.
Helaas was de ambtenaar nog niet geneigd om ons te geloven want hij vroeg of we geen papieren bij ons hadden van een ziektekosten verzekering. Want dat was toch eigenlijk wel het summum van een bewijs dat we Nederlander waren volgens haar (Ja, de ambtenaar was een niet onaantrekkelijke deerne). Toevallig had ik mijn EHIC kaart en Carte Vitale bij me maar Marry niet. De kaart van haar zat in de koffer die bij schoonmoeder stond. Nu haalde de ambtenaar haar hand over haar hart want als Marry beloofde om de Carte Vitale mee te nemen bij het afhalen van de paspoorten vond ze het wel goed zo. En inderdaad toen we drie weken later de paspoorten kwamen ophalen werd er keurig om de Carte Vitale van Marry gevraagd. Zo kregen we onze paspoorten, ondanks de kromme regels en ambtelijke willekeur, toch nog netjes op tijd.

Rond kerst gingen we weer naar Nederland en hebben we mijn schoonmoeder weer een paar dagen met een bezoek vereerd. We sliepen bij Jeroen maar overdag zaten we bij haar. Behalve maandag voor kerst toen hebben we een lekker kerstdiner bij Ton en margriet gekregen. Tweede kerstdag zijn we naar Marjanne gegaan in Brussel om met de familie de Kwaasteniet een kerstdiner te nuttigen. Marjanne heeft een nieuwe baan en is nu ambassadeur voor Nederland bij de NAVO. Maar dat betekende ook weer een nieuw huis. Helaas heeft ook op het ministerie van buitenlandse zaken de bezuinigingswoede toegeslagen. Marjanne moet nu genoegen nemen met een driekamerappartement in het representatieve werkgebouw van buitenlandse zaken voor NAVO zaken. Ze mag echter wel gebruikmaken van alle andere ruimtes in het gebouw zodat we konden dineren in de ruime eetzaal.

Impressie kerstdiner (foto Nienke Laan) De butler Kees snijdt de terrine aan. (foto Marjolein)

Boven, drie ramen  aan de rechterzijde woont Marjanne met Kees

De trap in de stal

De laatste foto laat een nieuwe trap zien die ik gemaakt heb in de stal. Hiermee is het mogelijk om de ruimte boven het glasatelier te bereiken. Deze willen we eventueel gaan benutten om exposities in te richten. Maar dat is nog toekomstmuziek.

Index | Februari 2013 | Maart 2013 | April 2013 | Mei 2013 | Juni 2013 | Juli 2013 | Augustus 2013 | September 2013 | November 2013 | December 2013

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 06/01/14


bekijk de statistieken