December 2011

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 20/01/13

Index
Niveau hoger
februari 2011
Maart 2011
April 2011
Mei 2011
Juni 2011
Juli/aug 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011

 


.We begonnen deze maand goed met een storing aan de internet verbinding. De ADSL-snelheid was ineens een stuk naa
r beneden gegaan. Ik schreef over dit probleem op het infofrankrijk forum en dat werd direct opgepikt door een mannetje van Orange, onze provider, die daarmee voortvarend aan de slag ging. Deze man is door Orange in dienst genomen om er voor te zorgen dat de merknaam Orange in de nieuwe media onbezoedeld blijft en hij speurt de gehele dag internet af of er niet ergens kritiek wordt geuit op Orange. Via zijn eigen computer kon hij zien dat er wel erg veel CRC fouten optraden in mijn datastroom. (Voor uitleg zie het kader hieronder) In ieder geval was er reden genoeg om iemand van de technische dienst te laten uitrukken. Twee dagen later stonden er twee man van France Telecom met een hoogwerker bij mij aan de deur om de boel door te meten. De ene was typisch de techneut en de ander zijn gereedschapskistdrager. Die had het zwarte garen niet uitgevonden, dat was wel duidelijk. Dan kan je zien dat France Telecom van oorsprong een overheidsbedrijf is met een toch wat minder commerciële inslag zodat dit soort mensen hier gewoon kunnen blijven werken.
Met mooie meetapparatuur werd bepaald dat er inderdaad wat schortte aan het signaal en in eerste instantie werd er misprijzend naar de bekabeling in huis gekeken. De verkeerde type kabel was gebruikt. Vanaf de aansluitdoos op zolder was een verbinding gemaakt met de aansluitdoos beneden en volgens de brave borsten gaf deze slechte kabel een verzwakking van het signaal van wel 3dB (dat wil zeggen een halvering van het signaal). Maar dat was hun pakkie niet an want de bekabeling binnenshuis valt onder de verantwoording van de huiseigenaar. Of ik er maar zo spoedig mogelijk voor wilde zorgen dat die kabel vervangen werd. Braaf als ik ben toog ik aan het werk en heb de kabel vervangen maar het hielp geen sikkepit. Verder onderzoek wees uit dat de toevoerleidingen buiten niet helemaal de toets der kritiek konden doorstaan, de tand des tijds had toegeslagen. Er werd toen besloten dat een stuk van 250 meter vervangen moest worden. Dat is dan ook gebeurd en wonder boven wonder bleek het signaal een stuk beter te worden. Wel werd door de techneut opgemerkt dat ik boer Mark moest aanspreken omdat hij illegaal de schrikdraden van zijn weilanden via de telefoonpalen liet lopen en dat er daarom wel veel storing op de lijn zat. Hij kon dat zien op zijn meetapparaat. Bij iedere tik van het schrikdraad ontstonden er één of meerdere CRC fouten. Hieronder een impressie van de werkzaamheden.

CRC fouten
Een groot deel van de communicatie tussen mijn computer en de server van Orange werd verminkt. De communicatie tussen server en computer wordt opgedeeld in kleine hapklare brokjes, de zogenaamde datapakketjes. Elk data-pakket wordt van een code voorzien. De code wordt berekend uit de inhoud van het datapakket. Als het datapakket bij de ontvanger aankomt berekend de ontvangende computer opnieuw de code uit en vergelijkt deze met de code die met het pakket meegezonden werd. Als de code overeenkomt wordt het datapakket goedgekeurd en door de computer verder verwerkt. Als er echter geen overeenkomst is wordt het datapakket afgekeurd en wordt er een bericht retour gezonden dat de informatie verminkt is overgekomen. De server zal het pakket daarna opnieuw verzenden net zolang tot het pakket goed ontvangen wordt. Dit afkeuren en opnieuw zenden gebeurde bij mijn verbinding te vaak waardoor de effectieve snelheid van de verbinding behoorlijk onderuit ging.
De France Telecom boys

De kerstdagen hebben we door gebracht in Nederland en België, eerst zijn we bij Marry's moeder en vrienden in Heerhugowaard op bezoek geweest en daarna zijn we naar Brussel afgezakt om met mijn broer en zussen tweede kerstdag door te brengen. Mijn zus Marjan woont in Brussel in een kast van een huis en we hadden haar nieuwe huis nog niet gezien dus we hadden twee vliegen in een klap. We konden allemaal blijven slapen zodat de alcoholische versnaperingen rijkelijk vloeide. Ik heb met zwager Kees tot in de kleine uurtjes alle wereldproblemen doorgesproken en naarmate de flessen leger werden zijn die wereldproblemen ook van een pasklare oplossing voorzien.

Ook is de stad Brussel verrijkt met een houten beeldje van mijn vader Piet de Kwaasteniet. Sinds mijn ouders overleden zijn en het ouderlijk huis leeg geruimd is zit mijn broer Peter met een enorme berg houtsnijwerk thuis. Vader Piet heeft in de loop van de tijd ongeveer 60 houten beeldjes gemaakt en uit piëteit met de nagedachtenis aan onze ouders konden we het niet over ons hart verkrijgen om de houtsnijwerkjes de afvalcontainer in te gooien. Alle kinderen hebben er een paar uitgezocht maar de rest bleef over. Daarop heeft broer Peter besloten om de beeldjes op willekeurige openbare plekken neer te zetten zodat de gehele gemeenschap er wat aan heeft. Er staan dus nu tientallen houtsnijwerken rond de woonplaats van Peter, Amstelveen in parken, in café's enzovoort en nu dus ook in Brussel. Die Piet wordt nog een internationaal bekend figuur.

Kleine impressie van tweede kerstdag in Brussel

Zoals ik al eerder opmerkte ben ik de laatste tijd erg bezig met mijn stamboom. Ik ben nu zover dat het één en ander gepubliceerd kan worden. Zo kan je op het plaatje klikken om naar de stamboompagina te gaan. Een kwartierstaat is een overzicht van mijn ouders en de ouders van mijn ouders en daar weer de ouders van. In de grafische presentatie ga ik niet verder dan 9 generaties terug, omdat in deze uitvoering meer generaties niet meer goed leesbaar zijn. De tekstuele versie gaat voor de familienaam de Kwaasteniet terug tot 14 generaties. Maar in de grafische presentatie is te zien dat er nog veel uitgezocht kan worden. Maar daar hebben we nog een hele winter voor om dat allemaal uit te zoeken.

 

Index | februari 2011 | Maart 2011 | April 2011 | Mei 2011 | Juni 2011 | Juli/aug 2011 | September 2011 | Oktober 2011 | November 2011 | December 2011

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 24/01/12


bekijk de statistieken