April 2013

Naar de startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 05/01/14
 

Index
Niveau hoger
Februari 2013
Maart 2013
April 2013
Mei 2013
Juni 2013
Juli 2013
Augustus 2013
September 2013
November 2013
December 2013

 

Bitcoins
Ik heb deze maand mezelf en anderen er van proberen te overtuigen dat we allemaal aan de bitcoins moeten. Dat is aardig gelukt. Voor degenen die het niet weten: Bitcoins zijn het geld van de toekomst. Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitaal geld en je kan ze dus gebruiken net zoals je dat met euro's of dollars zou doen. Je kan er goederen mee kopen, ze onderling uitwisselen, ze ontvangen in ruil voor een dienst, ermee speculeren of ze weer omruilen voor bijvoorbeeld euro's. En dat zijn nog maar een paar van de bijna ontelbare toepassingen. 
Decentraal
Bitcoin is de eerste digitale munteenheid die helemaal decentraal is opgezet, dat betekent dat er geen banken of andere instanties aan te pas komen om bitcoins uit te wisselen. Het bitcoin netwerk bestaat geheel uit andere gebruikers die, net als jij, bitcoins gebruiken. Deze decentrale opzet, gecombineerd met ijzersterke encryptie, maakt bitcoin een veilige en vrije munteenheid. En omdat ze dus niet centraal uitgegeven en bewaard worden kan ook geen overheid er iets over zeggen. Daarom heeft bitcoins dus een hoge vlucht genomen in Cyprus en Griekenland. Je kunt het vergelijken met de vlucht naar goud in onzekere tijden. Bitcoin is voor deze mensen het moderne goud.
Cijfers
Er zijn in de maand april 18.000 mensen in Nederland bijgekomen die de software gedownload hebben. In de gehele wereld waren dat 560.000 nieuwe gebruikers. Wereldwijd zijn er nu ruim 3 miljoen gebruikers. Dat zullen waarschijnlijk niet allemaal actieve gebruikers zijn maar toch zit de groei er goed in. 3 miljoen gebruikers die bij elkaar 11 miljoen bitcoins delen met een waarde van omstreeks 1miljard euro. Die waarde krijgt een bitcoin in eerste instantie door de "fabricagemethode". Het kost een bepaalde hoeveelheid rekenkracht van computers en dus energie om een bitcoin te "delven". Daarnaast is het een markt van vraag en aanbod die de prijs bepaald. Op dit moment is het de grootste uitdaging om meer leveranciers, winkels, fabrikanten te vinden die bitcoins als betaling willen accepteren. Er zijn al honderden webwinkels en bedrijven maar de bitcoinwereld zit te wachten op een grote aanbieder zoals Amazon.com of Bol.com o.i.d. Als u er meer over wilt weten: Wikipedia of bitconspot Er zijn tientallen websites over deze materie te vinden.
Ik heb een aantal bitcoins aangeschaft toen de prijs van die dingen maar steeg en steeg. Vorig jaar was de waarde voor één bitcoin nog geen 10 euro waard. Maar afgelopen maand op 7 april was de waarde gestegen naar bijna 200,- Sinds die tijd is de waarde weer fors gedaald naar nu zo'n 90,- De verwachting is echter dat de waarde over langere tijd gezien zal blijven stijgen Het kan nooit kwaad om een overzienbaar bedrag wat je kan missen in bitcoins te steken.

Tuin
Omdat Aat altijd de tuin maar heel even aantipt in de belevenissen van de maand, voel ik (Marry) de behoefte om nu eens even flink uit te pakken en wat uitvoeriger op het tuinleven in te gaan. Die jongen heeft daar ook helemaal geen verstand van. Als ik hem vraag te schoffelen kan ik er gif op innemen dat de helft van mijn kostbare plantjes ook ondersteboven liggen. Zo'n man is alleen geschikt voor het zware werk. Gras afsteken, spitten en ander grondverzet daar is hij goed in en....grasmaaien natuurlijk, op de zitmaaier is-ie als een klein kind zo blij met een grote grijns op z'n bakkes. Hij voelt zich dan een beetje machtig, alsof hij ergens controle over heeft, een gevoel dat hij in zijn werkzame leven nooit heeft gekend.
Deze maand stond in het teken van het zaaien van de zaden en de stekjes en het al te wisselvallige weer. Al in maart begin ik met het zaaien van verschillende groenten en bloemen. Jullie hebben mijn raamkas gezien nou die heeft veel plantjes opgeleverd. In april ben ik ook begonnen met het zaaien in de buitenkas. Dit is een bak met plastic erover. Een koude bak dus, ook daar is een fotootje van te zien geweest. Hiervoor moet het enigszins aardig weer zijn en dat wou niet erg lukken deze maand. En als het eindelijk mooi weer was waren de vooruitzichten weer niet goed. Maar op goede dagen toch maar gezaaid in de bak. En verder de stekjes uit de raamkas verspeend en nog een keer verspeend en daarna in de koude bak. Zo zien jullie het weer houd mij niet tegen.
Ik documenteer alles degelijk want anders weet je niet meer wat waar staat want al die kleine plantjes lijken allemaal vreselijk op elkaar. Toch gaat daarbij wel eens wat fout. Ik had op plastic kaartjes met viltstift geschreven wat ik in de bak gezaaid had en die kaartjes bij de betreffende rijtjes neer gezet. Maar helaas na één keer sproeien was de viltstiftinkt opgelost. En omdat ik pas opschrijf wat waar staat na het zaaien en verspenen, wist ik dus niet meer exact waar alles stond.  En dan wordt het gokken, maar daar ben ik goed in. Dus ik heb nu een mooie tekening van de koude kas met waarschijnlijk de foute benamingen bij de rijtjes. Maar dat geeft niet want ik ben niet zo precies en de tekening is toch niet op schaal.
Verder moet de tuin gereedgemaakt worden voor de zomer. Dat wil zeggen voor de bloemenborders. Al het onkruid eruit, plantjes verpoot, gespit waar het gras en andere onwelkome dingen de overhand dreigen te krijgen. Voor de groentetuin is het de tijd om de eerste groenten te zaaien en het onkruid te verwijderen dat weer opgekomen is nadat Aat er met de motobineuze doorheen geweest is.
En dan is het grote wachten aangebroken. Maar met het koude weer moet ik erg lang op resultaten wachten. Het schiet niet op, sommige dingen groeien de tent uit en andere dingen zijn niet vooruit te branden. Het grote woord bij het tuinieren is geduld, en laat ik daar nu net niet zo veel van hebben en in rechte rijtjes zaaien ben ik ook niet zo goed tot afgrijzen van Aat.

Atelier
Omdat we steeds meer aanmeldingen kregen voor onze glasfusiondagen hebben Marry en ik besloten om het glasatelier uit te breiden. We kunnen nu maximaal 7-8 personen aan een werkplek helpen. Hiertoe is één van de wanden verplaats is er een stuk plafond bij gekomen, de muur geverfd, werkbank gemaakt, verlichting aangelegd en er is een raam extra gemaakt voor wat meer daglicht. Van de zomer ga ik de houtkachel plaatsen zodat we van de winter ook lekker kunnen werken. Trouwens één van onze topstukken, een klok, werkelijk een magnifiek stukje kunstzinnig vakmanschap is genomineerd om bij ons aan de muur te komen hangen. En na rijp beraad hebben we de keukenmuur uitgekozen om de klok eer aan te doen.

Groentetuin weer vol leven Het voorjaar - bloeiende Meidoorn Kastanjeboom ook weer ontloken
(16 april erg laat dit jaar)
Kastanjeboom twee weken later
Marry's Monet border Nieuw raam in het atelier Uitbreiding in het Atelier Glasfusion klok

 

Index | Februari 2013 | Maart 2013 | April 2013 | Mei 2013 | Juni 2013 | Juli 2013 | Augustus 2013 | September 2013 | November 2013 | December 2013

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10/06/13


bekijk de statistieken