April 2011

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 20/01/13  

Index
Niveau hoger
februari 2011
Maart 2011
April 2011
Mei 2011
Juni 2011
Juli/aug 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011

 

In april hebben we het stookseizoen weer achter ons gelaten. De kachels hebben weer rust tot oktober. Tijd om eens te evalueren hoe het verwarmen in huize de Kwaasteniet is gegaan. Tenslotte is het een beetje een experiment omdat we het huis met twee warmtepompen, een houtkachel en een drietal elektrische kachels warm moeten houden. Ik was wel benieuwd of de warmtepompen hun belofte hadden waargemaakt en ons een lage energierekening bezorgd hebben. Ik heb daartoe de afgelopen tijd exact bijgehouden wat ons energieverbruik is geweest. Ik zal even schetsen hoe onze verwarming in elkaar zit. De woonkamer wordt verwarmd door de houtkachel. De woonkamer was deze winter nog niet geďsoleerd dus daar ging wel wat hout doorheen. Totaal hebben we 8 kuub hout verbrand. De keuken wordt via de grote warmtepomp verwarmd. De slaapkamer en de badkamer worden samen door één warmtepomp verwarmd en de hal en de twee logeerkamers worden door elektrische radiatoren verwarmd. De logeerkamers worden uiteraard alleen verwarmd als er gasten zijn, die radiatoren staan normaal altijd uit. De radiator van de hal staat wel altijd aan en die zorgt er voor dat de hal ongeveer op 15 graden gehouden wordt. Deze radiator heeft een vermogen van 900 Watt en heeft dus heel wat kilowattuurtjes verstookt. Ik heb een transmissie berekening gemaakt voor het gehele huis en de hal zou in het stookseizoen gemiddeld 6kWh per dag verbruiken. Dat is berekend met een gemiddelde buiten temperatuur van 4 graden Celsius wat voor onze streken de normalen zijn van oktober tot en met maart volgens Meteo France.
Diezelfde transmissie berekening geeft aan dat de keuken ongeveer 27kWh en de bad/slaapkamer 24kWh per dag zouden verbruiken maar ik heb het energie verbruik van de warmtepompen bijgehouden en de warmtepomp van de keuken heeft maar 8kWh/dag verbruikt en de bad/slaapkamer zelfs maar 6kWh/dag verbruikt.
Dat betekent natuurlijk dat de warmtepompen hun werk goed gedaan hebben. De beloofde COP factor van 3,4 wordt door beide installaties zo'n beetje gehaald.

Totaal hebben we dus het volgende staatje aan energie verbruikt om ons huis te verwarmen:
 
Ruimte totaal verbruik kosten
woonkamer 8m3 aan hout 8 x €34,- = €272,-
hal 180 x 6kWh = 1080kWh 1080 x €0,10 = €108,-
bad/slaapkamer 180 x 6kWh = 1080kWh 1080 x €0,10 = €108,-
keuken 180 x 8kWh = 1440kWh 1440 x €0,10 = €144,-
totaal 3600kWh aan elektriciteit en 8m3 hout

€632,-

€ 632,- is toch aanmerkelijk minder dan ik kwijt was aan verwarming in Nederland, maar dat komt o.a. natuurlijk doordat de stroomtarieven in Frankrijk belachelijk laag zijn. Ongeveer 10 eurocent per kWh is in vergelijking met de landen om ons heen zeer laag. Maar ik klaag niet hoor!
Volgend jaar moet het energieverbruik trouwens lager uitvallen omdat dan meer delen van het woonhuis geďsoleerd zijn.

6 April was een heugelijke dag voor onze schoondochter, G. Elif Karagöz. Zij promoveerde aan de faculteit Biochemie van de Universiteit van Utrecht met een proefschrift over eiwitten. Vraag me niet waar het precies over ging want dat weet ik gewoon niet. De titel luidt "The Hsp90 chaperone in action: following the ATP cycle of a molecular machine". Een mondvol en het heeft niets met klussen of elektronica te maken dus weet ik er niet veel van. Maar de promotie zelf was best leuk om mee te maken. Het is natuurlijk een beetje een poppenkast maar wel een aardige poppenkast. Het was tevens het moment om kennis te maken met de ouders van Elif.

De natuur is natuurlijk doorgegaan en het is dan zo leuk om de velden te zien veranderen van kale grond via groen naar geel. Ook onze tuin heeft kleur gekregen want alle tulpen hebben gebloeid. Op het moment van het schrijven van deze tekst zijn die echter al weer uitgebloeid en heeft Marry alles weer met de grond gelijk gemaakt. Maar er staat gelijk weer wat anders boven de grond. Het gaat nu zo hard in de natuur!

Eindelijk klaar! De familie van Elif De lente heeft doorgezet Mooie velden met koolzaad

Bouwen

De verbouwing van de woonkamer is gewoon verder gegaan maar daar is niet veel over te vermelden. De muren zijn geďsoleerd, het raam en de deuren zijn vervangen, de schoorsteen is gesloopt en vervangen door een kleiner en moderner ogend exemplaar en de elektriciteit is vernieuwd. Volgende maand komen er weer nieuw plaatjes van de woonkamer

 

Index | februari 2011 | Maart 2011 | April 2011 | Mei 2011 | Juni 2011 | Juli/aug 2011 | September 2011 | Oktober 2011 | November 2011 | December 2011

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 24/01/12


bekijk de statistieken