2015

Naar de startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 12/04/15
 

Index
Februari 2015
Maart 2015

 

Januari 2015
Het nieuwe jaar breekt aan en verwachtingsvol kijken alle familieleden weer naar de website om zo'n spannende aflevering van onze belevenissen te kunnen volgen, maar helaas Aat had geen zin en week na week bleef de nieuwe pagina onvindbaar. Niet dat er niets gebeurde natuurlijk want de bouw van de campercarpoort is gewoon afgerond, Martijn en Elif zijn bij ons bezoek geweest, de succesvolle glasworkshops zijn bij ons gewoon doorgegaan enz. maar ik had gewoon geen zin om het allemaal op papier te zetten. Totdat er wel erg veel mensen begonnen te vragen waar de nieuwe update bleef. Dat streelt het ego natuurlijk en daarom hier toch nog maar een verhaaltje.

Het weer was deze maand wisselvallig winterweer. Niet erg koud maar ook niet aangenaam warm. Maar lekker bij de kachel zitten was er niet bij. Er moest gewerkt worden. De carpoort moest nog van een daggoot en windveren voorzien worden. Dat hebben Wim en ik in de tweede week van januari afgemaakt. De week daarop is Martijn met z'n lieve vriendin Elif langs geweest. Ze hadden een hele Europese tour want ze hadden eerst vrienden en familie in Nederland bezocht toen vrienden in Duitsland en daarna ons in Frankrijk bezocht. Bij ons vandaan is Elif via Parijs, Charles de Gaule, naar San Francisco gevlogen terwijl Martijn nog een weekje bij ons bleef. In die week heb ik hem maar aan het werk gezet want praters zijn die de Kwaastenieten niet. Na één dag zijn we wel uitgeleuterd en kunnen we beter wat om handen hebben dan ons te zitten vervelen op de bank.
Ik had voor Martijn een leuk klusje bedacht. Hij moest de waterleiding aan gaan leggen naar het nieuwe atelierhuis. Hiervoor moest een gleuf door ons erf gegraven worden en dat moest een beetje op diepte omdat anders de boel in de winter bevriest. De waterleiding moest ook onder een bestaand betonnen terras door onze kelder ingevoerd worden. Omdat het zo moeilijk graaft onder een terras door had ik bedacht dat we een oude pijp konden gebruiken die al onder het terras doorloopt. Dat was een restant van het oude waterleiding systeem wat een verbinding maakte tussen de waterput en de kelder van ons huis. Om die pijp te bereiken moesten we een gat graven van ongeveer 1,3 meter diep net buiten ons terras. Na veel gehak en gegraaf is het gelukt om de pijp te bereiken en de waterleidingslang er doorheen te trekken.

De doorvoer door de keldermuur onder het terras door Het "ongeveer" tracé van de waterleiding van kelder naar het atelierhuis

Na het aanleggen van de waterleiding kwam ik toch een probleempje tegen want je kan al dat water wel aanvoeren maar als je niets doet loopt je huisje langzaam vol en loop je een beetje door vuil afvalwater te banjeren en dat wil je toch niet. Dus ik had wat slims bedacht. Ik heb een systeem van buizen bedacht waardoor dat vuile afvalwater ook weer afgevoerd kan worden. Ik heb dat een rioleringsysteem genoemd. Alleen waar moet dit water allemaal heen.
Vroeger zou iedereen het water gewoon in een greppeltje naast het huis laten lopen maar de huidige wetgeving in Frankrijk laat dat niet toe. Een eigen septic tank systeem is een beetje kostbaar voor een simpel huisje waar af en toe iemand gebruik van maakt. Het eenvoudigste zou zijn dat ik deze afvoer aan zou kunnen sluiten aan de bestaande septic tank maar dat lukte niet goed want de septic tank ligt aan de andere kant van het huis en hij ligt ook nog een halve meter hoger zodat het water eigenlijk omhoog moet stromen. Maar omhoog stromend water kunnen we wel realiseren met een pomp. Dus ik heb een kleine verzameltank gemaakt van een omgebouwde vetput en van daaruit pomp ik het afvalwater met een vuilwaterpomp naar de hoger gelegen septic tank achter ons huis.

Het is maar goed dat ik voor deze optie heb gekozen wat ik kreeg een week later inspectie door de SPANC (Service Public d’Assainissement Non Collectif) van de septic tank installatie bij ons huis. De gehele installatie werd goedgekeurd op het vloeiveld na want dat hebben we niet. De uitgang van onze septic tank loost op een vijver waar het afvalwater verder afgebroken moet worden in de rietvelden aldaar maar dat is niet volgens de Franse voorschriften. Dat moet een gesloten systeem zijn want je mag niet in aanraking kunnen komen met het afvalwater. De ambtenaar die kwam controleren zei dat het dus afgekeurd was en dat ze over 4 jaar weer komen controleren en dat het dan in principe opgelost moet zijn maar als ik er niets aan zou doen dan zullen ze de boel over 4 jaar gewoon weer afkeuren en zou ik weer 4 jaar krijgen om het op te lossen. Alleen als ik het huis verkoop moet het binnen een jaar in orde gemaakt worden. Hij wapperde met zijn rapport en zei: "Het is maar papier, hé".

 

Index | Het begin | Links + contact | 2007-2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 12/04/15


bekijk de statistieken