2011

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 20/03/15
 

Index
februari 2011
Maart 2011
April 2011
Mei 2011
Juni 2011
Juli/aug 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011

 

Januari 2011

Het is winter, dat betekent dat we ons weer binnen bij de warme kachel moeten vermaken. Nou... daar hebben we geen probleem mee. We verslinden boeken bij het leven en cocoonen er wat op los rond de snorrende kachel met warme koppen chocolademelk terwijl we de koude boze barre winterwereld buitensluiten door de gordijnen en luiken dicht te houden.
Toch zijn we nog niet helemaal ondergedompeld in een winterslaap want af en toe moeten we naar buiten toe om bijvoorbeeld de voorraad kachelhout weer aan te vullen of om de inhoud van de provisiekast weer op peil te brengen. Met gezwinde spoed gooi ik dan weer wat houtblokken naar binnen of we storten ons, dik ingepakt met wollen borstrok en wanten aan, tussen de vier wielen om ons naar de winkel te verplaatsen alwaar we ons verkneuteren onder de warme luchtstroom van het warmtekanon bij de ingang van de winkel. Wat we dan missen in de winkel zijn natuurlijk de rookworsten en de boerenkool om een eenvoudige doch voedzame Hollandse pot in elkaar te kunnen knutselen. We moeten ons dan maar weer zien te redden met een boeuf bourguinion
of een simpele coq au vin. Maar je hoort ons niet klagen, we slaan ons er wel doorheen.

Op één van de weinig keren dat we ons buiten ons hol waagden hebben we gezellig met de andere deelnemers van de franse lessen een "repas" gehouden. Dit is een grote liefhebberij van de franse autochtone bevolking. Deze "repas" werd gehouden ter gelegenheid van nieuwjaar  en alle bezoekers waren verzocht om zelf een gerecht klaar te maken. Hierdoor komt er een veelheid aan gerechten op tafel maar ontstaat ook vaak een discrepantie tussen voor- hoofd- en nagerecht. Zo was er dit keer een te grote hoeveelheid oliebollen (je bent Nederlander of je bent het niet hé) die door de franse aanwezigen argwanend werd bekeken en daardoor ook te weinig gegeten. Ook het hoofdgerecht was in grote hoeveelheid aanwezig maar de nagerechten kwamen er wat bekaaid vanaf en waren al (te) snel op. Alles werd afgeserveerd met wat Cremant de Bourgogne (de plaatselijke champagne) en later wat niet te dure wijnen. Wat bij de hoofdgerechten opviel was dat vier Nederlanders, waaronder Marry en ik, een gerecht hadden bereid waarin bietjes waren verwerkt. Tja dat krijg je als het op de franse slag georganiseerd wordt maar heeft het natuurlijk ook zijn eigen charme.
Om in dit jaargetijde niet helemaal ten prooi te vallen aan de eenzaamheid hebben Marry en ik deze maand en glascursus georganiseerd. Zo komen er toch wat mensen over de vloer want over belangstelling hadden we niet te klagen. Het was de eerste keer dat we dit deden en dat was te merken ook. Een beetje onwennig en met klotsende oksels stond ik uit te leggen hoe je glas moet snijden en wat de (on)mogelijkheden van de glasfusion techniek zijn. Maar de cursisten hadden niets in de gaten hoewel het op een gegeven moment wel erg zweterig begon te ruiken. Maar door de haldeur open te zetten en enige malen te zeggen dat glas snijden erg inspannend werk is heb ik de aandacht van mij weten af te leiden. De cursisten waren erg tevreden over hun zelfgemaakte werk hoewel ik ze allemaal enigszins verprutst had door de verkeerde lijmsoort te verstrekken die een residu achterliet wat nogal zichtbaar was in het gesmolten glas.

We zijn er op een frisse winterdag nog een keer op uitgetrokken. Ditmaal hebben, na weer een teleurstellende lunch in een plaatselijke herberg te hebben genoten, de stad Bourges bezocht. Dat kan ik iedereen aanbevelen. Bourges is een leuke oude stad met een knots van een kerk. Deze kerk heeft echt indruk op me gemaakt.

Deze maand was trouwens Martijn met geliefde Elif in de USA en Canada. Elif gaat na haar promotie, in april, waarschijnlijk werken in Toronto of in San Francisco. Ze was dus zogenaamd op sollicitatiebezoek in de twee laboratoria. Ik heb begrepen dat het beoogde onderzoek in San Francisco beter aansluit bij het onderzoek wat ze in Nederland heeft gedaan maar dat de laboratorium faciliteiten van Toronto beter zijn. Ik geloof dat de voorkeur toch uitgaat naar San Francisco. In ieder geval de voorkeur van Martijn omdat het landschap daar beter aansluit bij zijn klimactiviteiten.

Een "repas" met de cursisten frans Martijn en Elif bij de Golden Gate bridge Martijn bij zijn habitat
Meester Aat lekker prutsen met glas
De kathedraal Saint-Étienne de Bourges Een karakteristiek straatje in Bourges

Bouwen

Ik heb een begin gemaakt met het isoleren van de buitenmuur van de keuken. Ik isoleer hierbij de buitenkant omdat ik de warmteopslagcapaciteit van de stenen muur in de keuken nodig heb. Anders zou in de zomer de keuken teveel opwarmen door de zoninstraling en in de winter krijg ik met de grote capaciteit van de warmtepomp een jojo effect met de temperatuur. Daarnaast geeft het natuurlijk ruimte besparing in de keuken. Hiervoor was het noodzakelijk om de oude niet gebruikte schoorsteen af te breken. Daarna zijn er balken tegen de muur gemaakt waartussen de geëxtrudeerde polystyreen isolatieplaten met een dikte van 12 cm.  Het voordeel van deze platen is dat ze waterbestendig zijn en er dus geen dampdichte en dampopen folies bij gebruikt hoeven te worden om de isolatie droog te houden. De boel wordt afgewekt met Douglas houten planken die we behandelen tegen schimmel, houtrot, en nare beestjes maar voor de rest gewoon grijs laten worden. Cederhout zou natuurlijk beter en duurzamer zijn maar is ook 5 keer zo duur en omdat het bouwbudget toch al met 10% wordt overschreden moeten we toch een beetje op de centjes letten. Het eindresultaat zullen jullie pas in de beschrijving van februari te zien krijgen.
 

 

Index | Het begin | Links + contact | 2007-2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 21/01/13


bekijk de statistieken