2010

20/01/13

Index
Niveau hoger
februari 2010
maart 2010
april 2010
mei 2010
juni 2010
juli 2010
augustus 2010
september 2010
in memoriam 2
oktober 2010
november 2010
december 2010

 

Januari 2010

Sneeuw en koude teisteren Les Boulassots. Je zou denken dat we met weemoed terug denken aan de alles omringende warmte van een uitstekende werkende CV ketel in onze goed geïsoleerde voormalige woning in Nederland, en dat is dan ook zo. Maar dan denken we verder aan werk, drukte, stress, files door de sneeuwval, treinen die niet rijden enz. en dan weten we weer waarom we het gedaan hebben. Gelukkig heeft Bernard met zijn zere knie wel een "benne" met hout gebracht zodat we de houtkachel lustig kunnen laten snorren, maar als de kou aanhoudt moet Bernard wel snel met de rest van het hout over de brug komen want anders zitten we weer zonder. Want het hout vliegt er door heen.
Ik heb ondertussen wel de kachel gemodificeerd. Want ik vond dat dat onze kachel niet naar behoren functioneerde. Hij produceert vrij veel as, gaat niet erg efficiënt om met de brandstof en het vuur is moeilijk goed brandend te krijgen en te houden. Dat moest beter kunnen vond ik. Tenslotte ben ik een eigenwijze donder die altijd denkt het beter te weten.
Onze kachel, een Dovre, is geheel van gietijzer. Ook aan de binnenzijde is het één en al ijzer. Het vuur ligt op een rooster te branden tegen de zeer goed warmtegeleidende wanden van ijzer. Nu heb ik door jarenlange studie en toewijding geleerd dat de temperatuur van een houtvuur op een rooster in een metalen kachel te laag blijft om schoon en effectief op te branden. Beter is het dat het vuur omringt is door vuurvaste steen zodat de hitte niet door geleiding gelijk afgevoerd kan worden. Hierdoor zal de temperatuur van het brandende hout hoger worden waardoor er een vollediger verbranding ontstaat. Beter voor het milieu en voor de energierekening.
Dus ik op zoek naar vuurvaste stenen. Ik ben talloze bouwmarkten en andere neringdoenden langs geweest maar ik vond ze niet. Ook zaken waar open haarden, inserts en schouwen bij de vleet verkocht werden konden ze mij niet helpen aan vuurvaste stenen. Uiteindelijk heb ik ze, bij een bezoek aan de familie, uit Nederland meegenomen. Daar waren ze te koop bij een bouwmaterialen handel in Haarlem.
Ik heb al het ijzerwerk van roosters en asla en dergelijke uit de kachel gesloopt en de stenen precies pas gemaakt op de bodem, tegen de achterwand en tegen één zijkant. De stenen liggen zonder cement en de staande zijn met bouten vastgezet. Daarna heb ik er de fik in gestoken. Eerst een klein vuurtje om de stenen de gelegenheid te geven om het water te verdampen maar na enige uren een groot vuur gemaakt. En dat ging naar volle tevredenheid. Op het moment van dit schrijven brandt de kachel op deze manier nu drie weken en ik kan merken dat het vuur inderdaad heter is en dat de boel wat makkelijker brandt. Ik kan ook grotere stukken hout op het vuur gooien zonder dat ik allerlei noodmaatregelen moet nemen om het vuur brandende te houden. Dus ik kan stellen, missie geslaagd!!
Op 23 januari kwam Bernard eindelijk met de rest van het hout over de brug zodat onze zorgen over de penibele houtvoorraad eindelijk van de baan zijn.
Na de koude kwam er een periode met wat rustiger weer. Prima geschikt voor enige wandelingen en daar schiet ik dan ook een plaatje van getuige de onderstaande foto's.
 

Verbeterd rendement kachel Hollandse luchten boven een Bourgondisch landschap Verstilde natuur Eens het toppunt van techniek nu vergane technische glorie

Kattenleed
Onze poesjes zijn natuurlijk de liefste beesten ter wereld maar ze kunnen ook strontvervelend zijn. Zo poepen ze weleens, gelukkig meestal buiten of op de bak maar Minous doet het ook wel eens op een plek waar het niet mag, achter de houtmand of zo. Vooral als het buiten koud is of het hard regent. Dan heeft ze waarschijnlijk geen zin om naar buiten te gaan en is het wel zo gemakkelijk om het ergens binnen te deponeren. Gelukkig stinkt het als de neten dus we hebben het altijd direct in de gaten. Denk nu niet, wat zal het bij die de Kwaastenieten een bende zijn, want als het één keer in de 3 weken gebeurd zal het wel op zijn, maar toch!!
De poezen ze zitten heel graag op schoot en vinden het fijn om geaaid te worden... maar altijd bij Marry. Bij mij willen ze nooit lekker blijven liggen, ik stink zeker. En als ze het bij hoge uitzondering wel een keertje doen gaan ze meteen vlak onder mijn neus scheten laten. Maar het zijn natuurlijk wel heel mooie beestjes.
Ze kunnen ook heel schattig liggen slapen om even daarna vol overgave elkaar achterna te zitten, dan racen ze door het huis en dan zijn er weinig dingen veilig voor ze. Ze mogen natuurlijk niet aan de meubels krabben, dat doen ze maar buiten, vinden wij, maar daar denken de poesjes heel anders over. Vooral de luidsprekerboxen zijn ideale krabpalen. Maar het blijven natuurlijk onze lieve poesjes.
Ze krijgen van Marry en mij een hoop aandacht want tja onze kinderen zijn al de deur uit en je moet toch wat... Maar vaak vinden de poezen de gegeven aandacht niet genoeg. Het is een favoriete hobby van ze om voor de monitor te gaan zitten als je even wat wil gaan internetten. Dan lopen ze over je toetsenbord heen en duwen met hun kopjes maar tegen je handen aan. Dan is het blijkbaar weer aaitijd. Als ze dan eindelijk weer bevredigd zijn vinden ze de bewegende cursor op het scherm weer heel interessant en kan je nog niets met je computer beginnen. Maar we houden wel heel erg veel van onze poezen.
In verband met de warmtehuishouding houden we de deur tussen de kamer en hal dicht. Maar als de poezen naar buiten willen, via het kattenluik in de hal, moeten wij dus die kamer-hal deur voor ze open doen. Ze geven dat aan door voor de deur te gaan zitten en met hun pootje onder de deur te gaan graaien wat een irritant geluid geeft. Ze doen dat altijd als ik net achter de computer ga zitten en omdat ik dan het dichts bij die deur zit staat sukkel Aat maar weer op om de deur open te gaan doen. Sommige avonden willen ze wel tien keer naar binnen en naar buiten. En natuurlijk niet tegelijk nee... één voor één. Maar het zijn natuurlijk wel de liefste poesjes!!
En dan hebben we nog de klimpartijen. Ze vinden het machtig om in een boom omhoog te klimmen of in het gebint van de stal te klimmen. Alleen durven ze daarna niet meer naar beneden. Dan zijn we weer een paar uur een poesje kwijt en dan blijken ze op grote hoogte in de stal of in de boom te zitten miauwen. En dan moet Aatje weer ingaan op de smeekbeden van Marry en met gevaar voor eigen leven de poesjes gaan redden. En denk dan niet dat de poesjes je dankbaar zijn. Al twee keer is mijn wang opengehaald als ik 10 meter omhoog geklommen ben en de poesjes bij hun nekvel probeer te pakken om ze mee naar beneden te nemen. Maar het blijven natuurlijk hele lieve poesjes.

U begrijpt dat ik een soort haat-liefde verhouding heb ten aanzien van de katten.
 

Nieuwe badkamerramen

Een warmte lek

Draagbalk monteren
Nieuwe dakplaten op de badkamer Aat aan het panlatten monteren Pannen op de badkamer

Bouwen
De eerste helft van de maand januari is er niet veel gebeurd. Het was gewoon te koud en te nat om lekker aan de gang te kunnen gaan met de nieuwe badkamer. In december had ik al het oude dak ervan afgesloopt en voordat de echte winter inviel heb ik een begin gemaakt met de nieuwe ramen in de badkamer. Eerste een houten frame opgesteld en daarin twee klapramen gemonteerd. Maar toen begon het te sneeuwen en viel de koude in zodat het bouwproces stopgezet werd en ik in het vorstverlet terecht kwam. Ik ben toen maar noodgedwongen winterschilder geworden en heb op de zolderkamer nog wat kieren tussen de balken en plafond dicht zitten plamuren en daarna  geschilderd. Toen het begon te dooien kon ik weer verder mat de badkamer. Je kon tijdens de dooi trouwens goed zien waar nog een warmtelek in het dak zit. Een plek waar bijvoorbeeld de isolatie niet helemaal goed tegen elkaar aan ligt. Op de foto is te zien dat de nok van ons huis een warmte lek heeft. Hier moet ik nog wat aan gaan doen. Er is ook op de foto een grote kale plek in het midden te zien dat is de plaats van de overloop die verwarmd wordt in tegenstelling tot de rest van de bovenverdieping.
Na de dooi kregen we een hele rits grijze dagen met wat regen voor de kiezen. Maar uiteindelijk kon het bouwen toch weer beginnen. Samen met Marry heb ik de dakplaten op de badkamer gelegd en samen met Karel zijn ook de dakpannen erop gekomen. Daarna zijn de zijkanten dicht gemaakt met geïmpregneerd houten planken en dat betekend dat de badkamer nu redelijk wind- en waterdicht is. De rest is voor de maand februari.

Index | 2007 | 2008 | 2009 | 2010

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/12/10


bekijk de statistieken